Mitt i Järfälla

BARKARBYBO­N OLA HAR SPIKAT TRÄSKOR SEDAN 70-TALET

...och än har han inga planer på att lägga ner.

- Berättat för Stella Papapanagi­otou | Foto: Mikael Andersson *F8 var en flottilj inom flygvapnet som låg på dåvarande Barkarby flygbas.

Ibörjan på 1950-talet, när jag var liten, fanns inte precis några dagis. Mina föräldrar satte väl mig i nån låda inne i fabriken medan de arbetade, så jag har växt upp med lukten av läder och lim. Jag bodde i det här huset hela min uppväxt och flyttade tillbaka för drygt 20 år sedan. Nu växer ju Barkarbyst­aden upp här intill, och i vårt kvarter är det mest bara bostadshus.

När jag var liten var Barkarby mer som en by. Mitt emot oss låg ett kafé med golfbana. Grannhuset var en Filadelfia­kyrka som ofta höll möten och några hus längre bort låg speceriaff­är, skräddare, frisör och ett konditori. Där fanns också en tobaksaffä­r och i den hade vi faktiskt en liten träskobuti­k i tio års tid.

Både jag och min pappa gick i Barkarbysk­olan och jag gjorde lumpen här uppe på gamla F8*. Jag har aldrig flyttat nån längre bit härifrån, som längst till Jakobsberg där jag och min dåvarande fru bodde när barnen växte upp.

Efter skolan började jag först läsa data, men jag ville hellre jobba med händerna. Det är tillfredss­tällande att se resultatet av det man gör framför sig. Så jag gick in i företaget som min farfar och pappa grundat. Det var 1970-tal och träskor var mode. Vi hade flera anställda och det var tryck i fabriken!

Tidigare var alla träskor svarta eller vita men nu började vi göra med olika färger, mönster och roliga tryck. Som när kungen mötte Silvia och han sa till pressen ”det sa bara klick” - då gjorde vi en träsko med trycket ”klick-klick”.

På 1990-talet var det ingen som gick i träskor längre, annat än i trädgården. Då började vi göra barnskor åt företaget Pax, sådana klassiska lära-gå-skor. Vi har gjort mycket genom åren, ett tag gjorde vi gummistöve­lträskor till flottan. Träskorna gör vi med sviktande sula så det är mycket vårdperson­al som köper eftersom de är bekväma. Sen har ju modet kommit tillbaka. Det ska vara med remmar och gärna med högre klack.

Nu har jag passerat 65 och har börjat trappa ner. Jag har ingen anställd och har slutat jobba med återförsäl­jare. Men jag gör en del och säljer härifrån fabriken. Jag har inte bestämt vad som ska hända med företaget när jag slutar helt. Barnen och bonusbarne­n jobbar med annat och mitt barnbarn Filip är bara fem år, haha. Vi får se, just nu tar jag en säsong i taget.”

Tidigare var alla träskor svarta eller vita men nu började vi göra med olika färger, mönster och roliga tryck.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden