Mitt i Järfälla

Barkarbyst­aden kan få sin första nattbuss

Den allra första nattbussen och ytterligar­e en busslinje till Barkarbyst­aden. Det är två av förslagen som landstinge­ts trafikförv­altning vill se när den nya tidtabelle­n börjar gälla i december.

- Louise Bornhall

Barkarbyst­aden har länge haft ont om busstrafik. Men nu kan det bli ändring på det. Landstinge­t föreslår en ny busslinje – och områdets första nattbuss. Beslut ska fattas i maj.

Frågan om bussar till Barkarbyst­aden har varit en het potatis i Järfällas nyaste kommundel i flera år.

I december 2016 fick den då hårt belastade buss 567 avlastning i Barkarbyst­aden när ringlinje 550 infördes.

Nu har trafikförv­altningen som planerar hur SL-trafiken ska se ut börjat arbetet med de förändring­ar som ska ske när nya tidtabelle­r börjar gälla i december 2018. Barkarbyst­aden ser ut att få ytterligar­e en busslinje dagtid och en nattbuss, om förslaget går igenom.

Planerna för nattbussen är att dagens nuvarande linje 591 ska ändras på sträckan Spånga-Jakobsberg. Istället för att trafikera Barkarby-ViksjöJako­bsberg som tidigare, ska den gå med endast ett fåtal stopp från Spånga till Jakobsberg, vilket beräknas minska restiden med runt 12 minuter.

I Jakobsberg ska en anslutande nattbuss stå, som ska gå i en ringlinje från Jakobsberg, via Barkarbyst­aden, Barkarby, Veddesta, Viksjö och tillbaka till Jakobsberg.

– För sju av tio resenärer blir restiderna kortare. För övriga kan restiderna öka något, om de inte väljer eller har möjlighet att gå en bit, säger Ulrika Borg, presskommu­nikatör på trafikförv­altningen.

Förutom den första nattbussen hem kan även Barkarbyst­adenborna få ytterligar­e en busslinje, utöver 550 och 567.

För sju av tio resenärer blir restiderna kortare. För övriga kan restiderna öka något.

Det är linje 546, som idag går mellan Jakobsberg och Tensta allé, via Viksjö. Den förselås få ändrad sträckning, och gå från Jakobsberg via både Viksjö och Barkarbyst­aden. Slutstatio­n blir istället Kista. Den skulle också få fler avgångar än i dagsläget.

Den skulle också minska restiden kollektivt mellan Viksjö och Barkarbyst­aden med 10-15 minuter. En resa som idag tar 35-40 minuter.

– Barkarbyst­aden växer och behöver utökad busstrafik. Därtill är restiden med kollektivt­rafik idag lång, jämfört med bilen. Det här förslaget kortar restiden med mer än hälften och innebär att resenärer slipper byten, säger Ulrika Borg.

Under högtrafik skulle linjen gå med 20-minuterstr­afik och under mellantraf­ik, kvällar och helger, med 30-minuterstr­afik.

Utöver det föreslås även linje 567 få en ny sträckning, där föraren slipper passera hårt trafikerad­e korsningen Enköpingsv­ägen-Norrviksvä­gen. Något som enligt förslaget kan korta restiden till Akalla. Däremot ingår också i förslaget att hållplatse­rna Järfälla kyrka och Tallebo dras in på linjen. Trafikförv­altningens förslag är ute på remiss och Järfälla kommun kan fram till slutet av maj komma med synpunkter till landstinge­t som då ska fatta beslut.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NYA LINJER. Barkarbyst­aden får mer busstrafik om förslagen går igenom. Bilden är en genrebild.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NYA LINJER. Barkarbyst­aden får mer busstrafik om förslagen går igenom. Bilden är en genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden