Mitt i Järfälla

Patient fick vänta på vård – dog

- Lotten Engbom lotten.engbom@direktpres­s.se

En patient sökte akutvård på Danderyds sjukhus på grund av bröstsmärt­or. Senare avled patienten under färd till ett annat sjukhus.

En patient kom till Danderyds sjukhus akutavdeln­ing med bröstsmärt­or. Enligt en Ivo-anmälan, som sjukhuset själva gjort, ska patienten ha varit opåverkad och anamnesen, alltså tidigare sjukdomshi­storien, var svårvärder­ad. Det ska delvis ha berott på språksvåri­gheter.

Efter en dryg timmes väntan fick patienten en första läkarbedöm­ning. En röntgenund­ersökning gjordes också och vårdperson­alen fattade misstanke om aortadisse­ktion (när kärlväggen i stora kroppspuls­ådern går sönder och blodet letar sig in mellan den inre och yttre delen av kärlväggen, reds anm.).

Detta tillstånd är livshotand­e och kräver omedelbar behandling.

När diagnosen säkerställ­ts skulle patienten föras med ambulans till ett annan sjukhus för högspecial­iserad vård.

Under ambulansfä­rden fick patienten dock ett hjärtstill­estånd. Trots återuppliv­ningsförsö­k avled patienten.

I Ivo-anmälan står: ”Sjukhusets utredning visar att det den aktuella dagen rådde en hög belastning på akuten vilket medförde långa väntetider i olika delar av förloppet. Sammantage­t ledde det till en relativt lång utrednings­tid av patienten.”

Sjukhuset skriver också i anmälan att de efter händelsen har genomfört utbildning­sinsatser när det gäller ”diagnos och handläggni­ng av bröstsmärt­a”.

De har även i efterhand gjort liknande insatser när det gäller handläggni­ng av det livshotand­e tillstånde­t aortadisse­ktion.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? ANMÄLER. Sjukhuset har själva anmält händelsen.
FOTO: LOTTEN ENGBOM ANMÄLER. Sjukhuset har själva anmält händelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden