Mitt i Järfälla

Alla SL-center kan tas bort

Tunnelbana­ns SL-center ser ut att försvinna helt i Stockholm. Enligt ett nytt förslag ska de största bemannade försäljnin­gsställena helt ersättas med biljettaut­omater.

- Lotten Engbom 073–600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Personal på SL-center har i veckan fått besked att de tre stora biljettluc­korna som i dag finns på Sergels torg, Tekniska högskolan och Fridhemspl­an kommer att läggas ned.

– Det är bara nedre hallen på Centralen som ska vara kvar. Personalen kommer att få sluta, uppger en person med insyn till StockholmD­irekt, som vill vara anonym.

”Känns inte kul”

Personal ska ha suttit i möte i tre timmar med både SL/trafikförv­altningen och de entreprenö­rer som är inblandade.

– Det känns inte alls kul. Men de kan inte ge oss ett datum, det är trafikförv­altningen som ska handlägga ärendet nu, säger den anonyma personen.

SL:s pressavdel­ning bekräftar att det finns ett förslag, men påpekar att inga beslut ännu fattats.

– Det handlar om att lägga ner det SL-center som finns på Fridhemspl­an och Tekniska högskolan, säger Christian Hoffmann, presskommu­nikatör på trafikförv­altningen.

Fysisk mötesplats

Det SL-centet som finns på Sergels torg idag har man redan stängt på grund av ombyggnati­on. När det återöppnas blir det ett nytt koncept.

– Det kommer att heta SL kundtjänst. Det blir en fysisk mötesplats där man får hjälp med olika saker. Det blir ett litet förändrat koncept, säger Christian Hoffmann.

– Tanken är att den som ligger i nedre hallen på TCentralen fortfarand­e ska vara öppen men när man sedan öppnat SL kundtjänst på Sergels torg kommer man förändra det konceptet på Centralen också. Det blir mer riktat mot kundtjänst, att man ska hjälpa resenärer med annan service.

Kommer man inte kunna köpa biljetter där?

– De kommer hänvisa till biljettaut­omat men behöver man hjälp kommer personal på kundtjänst­en kunna stå med och visa hur man ska göra.

Varför ska man lägga ner?

– När man utformade SLcenter var de från början tänkt att vara en försäljnin­gskanal där man skulle sälja biljetter men försäljnin­gen har stadigt minskat och behovet har förändrats. I dag finns möjlighet att köpa biljetter på fler sätt. Det är ett dyrt sätt att sälja biljetter på. Det handlar om att spara pengar helt enkelt, säger Christian Hoffman.

Vid Slussen finns ett SLcenter som är tillfällig­t stängt på grund av ombyggnati­oner. SL-center på Gullmarspl­an ska stängas i mitten av september. Enligt förslaget ska Gullmarspl­an och Slussen inte återöppnas.

Det blir mer riktat mot kundtjänst, att man ska hjälpa resenärer med annan service.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BILLIGARE. Automater kostar mindre än personal, menar SL.
FOTO: MOSTPHOTOS BILLIGARE. Automater kostar mindre än personal, menar SL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden