Mitt i Järfälla

Alla förlorar på dagens skola

- Ershad Taherifard, ordförande LUF Järfälla

17,5 % av Sveriges grundskole­elever når inte gymnasiebe­hörighet till gymnasiet. För Tallbohovs­skolan ligger den siffran på 65 %. Jag tror inte att man behöver gymnasiebe­hörighet för att inse att detta är ett problem.

Elever som inte får möjlighet att studera vid gymnasiet som ligger ett par kilometer bort.

Folkhemssk­olan som byggdes ut under efterkrigs­tiden utgick från att alla skulle lära ut samma sak, på samma sätt, på samma tid. Den normalförd­elade 1–5 skalan gav ett visst antal elever i varje klass en femma och ingen kunde få underkänt. Sedan dök Persson och Bildt upp från vardera änden av spektrumet. Kommunalis­eringen hände, det fria skolvalet infördes och allas hjärtebarn gy11 fick verka.

Skolans misslyckan­de handlar inte bara om de rastlösa grabbarna som hänger i kommunens olika centrum eller det växande utanförska­pet. Problemet har blivit så pass allvarligt att skolan inte längre tar ansvaret som en förebyggan­de institutio­n.

För många blir klassresan aldrig av. Att skolor idag ens ska behöva lägga fram resurser för att bekämpa våld, sexuella trakasseri­er och hot är anmärkning­svärt. Mobbning är ett svagt ord för saker som egentligen har straffrätt­sliga påföljder.

Förlorarna i detta system är princip alla. Lärare pressas av ledning, elever och föräldrar att ge ut högre betyg. Eleverna får inte det stöd de är berättigad­e till enligt lagen. Ledningen måste få ekonomin att hålla ihop. För att lösa detta behöver vi först följa lagen.

Men som vi såg tidigare är folkhemssk­olan inte väl utformad för en lagstiftni­ng som är individanp­assad. Därför måste skolgången individual­iseras. Konkret innebär det att högprester­ande elever ska stimuleras och lågprester­ande elever ska få extra stöd. Det som brister är implemente­ringen. Vi har lärarbrist och betygsinfl­ation. De lärare vi har översköljs av administra­tion. Genom att cen- tralisera provrättan­det inom skolorna och kommunen avlastar vi lärare samtidigt som vi ökar elevernas ansvarstag­ande. Detta skapar incitament hos eleverna att lägga energi på studier istället för att överklaga bedömninge­n. Dessutom behöver svaga elever identifier­as så att särskilt stöd kan riktas. Detta innebär att skolan i vissa fall kan behöva särskild undervisni­ng vid sidan av den normala utbildning­en. Att gå om ett år måste ses som ett alternativ. Samtidigt behöver kommunen locka till sig högprester­ande elever eftersom de motiverar många i sin omgivning. Det gör man bäst genom att samarbeta med akademin. Att läsa universite­tskurser redan tredje året på gymnasiet borde vara en självklarh­et. Vi behöver också avskaffa mentorskap­et och lämna över ansvaret till exempelvis socionomer, i syfte att ge läraren utrymme att faktiskt lära ut.

Skolan kommer alltid vara viktig en viktig fråga och med rätta. Mycket står på spel. Unga liv står på spel. Sveriges framtid står på spel.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MISSLYCKAT. ”Unga liv står på spel”, skriver Ershad Taherifard, ordförande i LUF Järfälla. Bilden är en genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS MISSLYCKAT. ”Unga liv står på spel”, skriver Ershad Taherifard, ordförande i LUF Järfälla. Bilden är en genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden