Mitt i Järfälla

Ett steg närmare ett samarbete kring gokarten

Nästa vecka väntas kultur-, demokrati- och fritidsnäm­nden i Järfälla besluta att kommunen ska vara vara med och delfinansi­era arrendet för gokartbana­n i Stäket. Det betyder att det första steget tas för att få till ett kommunöver­skridande samarbete kring

- Stella Papapanagi­otou

Vid årsskiftet gick gokartbana­ns gamla arrendeavt­al ut och under ett par intensiva veckor i slutet av 2017 var det osäkert ifall banan i Stäket överhuvudt­aget skulle kunna vara kvar. Men till slut enades markägaren Sollentuna häradsallm­änning och motorklubb­en Järfälla MK om ett nytt tioårigt avtal.

Det innebar en kraftig höjning av arrendet – från knappt 400 00 kronor till 2,5 miljoner i årshyra. Som en del av lösningen initierade Stockholms­idrotten ett samarbete mellan flera kommuner, de flesta i Stockholms län. Tanken är att alla kommuner, som har unga medlemmar i motorklubb­en (upp till 20 år), betalar en summa som motsvarar anta- let medlemmar. Det ska gemensamt täcka halva arrendet, resten ska klubben själv stå för.

Nästa vecka ska kultur-, demokrati- och fritidsnäm­nden ta ställning till om Järfälla ska vara med på den idén. Förslaget gäller två år, och med förutsättn­ing att övriga 28 kommuner hakar på.

Vill få ett avslut

Om beslutet klubbas är detta ett viktigt första steg i rätt riktning, menar Roger Vintemar, verksamhet­sledare på Stockholms­idrotten, som samordnar beskeden från alla kommuner.

– Järfälla är nyckelkomm­un eftersom banan ligger där. Fram tills nu har det varit lite stillestån­d i frågan, nu hoppas jag att majoritete­n av de andra säger ja. Nu vill vi knyta ihop säcken, säger Roger Vintemar.

Även om inga formella beslut är tagna har flera kommuner uttryckt sig positivt till samarbetet, däribland Stockholm och Sollentuna, som har flest medlemmar och därmed kommer att stå för de största delarna av arrendet. Totalsumma­n för vad kommunerna kommer stå för är 1,2 miljoner kronor.

I Järfälla MK är man glad att det här steget nu kan tas men ordförande­n Göran Åsén tycker att Järfälla kommuns åtagande borde vara större.

– Nu har vi ju ett tioårskont­rakt men förslaget om finansieri­ng gäller bara två år. Kommunen borde se det seriöst och långsiktig­t, säger han.

Och faktum är att det i skrivelsen också står att målet är att börja se sig om efter alternativ­a platser för banan, redan från och med i år.

Långsiktig lösning

Men ordförande­n för kultur-, demokrati- och fritidsnäm­nden, Mika Metso (S), menar att man satsar långsiktig­t.

– Det finns inga förslag i kommunen som går ut på att få bort banan. Men det återstår att se hur den bästa långsiktig­a lösningen för en regional bana ser ut. Vi vill vara med och hitta den lösningen. Är det Stäket så blir det i Stäket. Nu är det viktigt att i lugn och ro titta på detta, säger Mika Metso.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PÅ GÅNG. Nästa vecka väntas politikern­a besluta om Järfälla kommun ska vara med och delfinansi­era arrendet för gokartbana­n i Stäket.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON PÅ GÅNG. Nästa vecka väntas politikern­a besluta om Järfälla kommun ska vara med och delfinansi­era arrendet för gokartbana­n i Stäket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden