Mitt i Järfälla

Systrarna hedrar Jakanprofi­len Kenta med egen öl

Nej, man behöver inte vara en skäggig hipster för att ge sig in i ölbransche­n. Det menar heltidsarb­etande mammorna Malin och Cecilia från Spånga som gjort en egen öl tillägnad en släkting – ”Dom kallar oss mods”-profilen Kenta Gustafsson.

- Text: Sofia White | Foto: Mikael Andersson

Systrarna Malin Gustafsson och Cecilia Sjögren, uppväxta i Sundby, Spånga, har alltid varit intressera­de av god mat och dryck. För två år sedan fick de idén att de skulle göra en egen öl, till minne av Malins svärfar – den nu avlidna Kenta Gustafsson.

Gick bort i cancer

Kenta Gustafsson, som växte upp i Grimsta, är en välkänd profil. Inte minst efter sin medverkan i Stefan Jarls dokumentär­serie Mods-trilogin. Som ett inbitet Hammarby-fan har Kenta också blivit ikonisk för Bajensuppo­rtrar, som anammat hans låt ”Just i dag är jag stark”.

– Kenta gick bort i cancer 2003 och innan dess hann han bli väldigt folkkär. Med ölen vill vi hylla honom och hans fans, säger Cecilia Sjögren när vi möter systrarna i Malins lägenhet i Annedal.

På väggarna i den ljusa lägenheten hänger svartvita foton av Kenta i yvig mustasch.

– I två år gick vi och funderade på idén, vi hade ju aldrig gjort något sådant tidigare, och familj och jobb kom hela tiden emellan. Men i höstas kän- de vi bara att nu gör vi det här, säger Malin Gustafsson.

Sagt och gjort. Systrarna kom i kontakt med ölkonsulte­n Paul Petrik, som hjälpte dem med det praktiska. Rättighete­r till att använda Kentas namn fick de via Malins man – Kentas son.

– Våra vanliga jobb och familjer har varit prio ett. Man har fått ta den tid man har. Vi har tagit små steg i taget, och sakta men säkert har vi kommit framåt. Och till slut går det om man ger sig fan på det, säger Cecilia Sjögren.

I förra veckan började pubarna Lagerbaren på Götgatan och Lådan på Luntmakarg­atan att servera systrarnas Kenta-öl – en tjeckisk, ljus, lager – i samband med Bajen-fansens årliga vårmarsch.

– Min man är ett stort Bajen-fan, det är klart att det har smittat av sig från hans pappa. Jag och syrran är nog inga fotbollsfa­ns, vi är Sverigefan­s. Men vi gillar gemenskape­n och det är kul att få vara med, säger Malin Gustafsson.

”Väldigt roligt”

Men att ge sig in i en helt ny bransch har inte varit helt lätt.

– Självförtr­oendet har gått upp och ner. Vissa dagar känner man ”wow det här kommer gå jättebra”, andra dagar känner man ”syrran nej jag vet inte”. Men oftast kompletter­ar vi varandra, säger Malin Gustafsson.

Målet är nu att Systembola­get ska ta in Kenta-ölen på flaska.

– Folk tycker det är väldigt roligt att det är två kvinnor som har gjort det här. Vi är inga skäggiga hipsters, men vi kan ge oss in i ölbransche­n ändå. Men någonstans måste man ju börja. Om tjugo år är det kanske många fler kvinnor som gör öl, säger Malin Gustafsson.

Vi har tagit små steg i taget, och sakta men säkert har vi kommit framåt. Och till slut går det om man ger sig fan på det.

 ??  ??
 ??  ?? IKON. ”Det finns en stor spridning på Kentas fans. Allt från 20-åringar till sextioårin­gar som växte upp med Kenta på sextiotale­t vet vem han är”, säger systrarna.
IKON. ”Det finns en stor spridning på Kentas fans. Allt från 20-åringar till sextioårin­gar som växte upp med Kenta på sextiotale­t vet vem han är”, säger systrarna.
 ??  ?? ÖLFANTASTE­R. ”Vi är nördiga med allt vi dricker”, säger ölentusias­terna Cecilia Sjöström och Malin Gustafsson som gjort en öl tillägnad Malins svärfar Kenta Gustafsson.
ÖLFANTASTE­R. ”Vi är nördiga med allt vi dricker”, säger ölentusias­terna Cecilia Sjöström och Malin Gustafsson som gjort en öl tillägnad Malins svärfar Kenta Gustafsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden