Mitt i Järfälla

Stor skillnad på antalet behöriga lärare

Över 30 procent av Järfällas grundskoll­ärare är inte behöriga. Samtidigt skiljer sig andelen behöriga lärare stort mellan kommunens skolor. Stor skillnad mellan skolor i antalet behöriga lärare

- Louise Bornhall louise.bornhall@direktpres­s.se

I Järfälla hade 68 procent av de heltidsans­tällda lärarna i grundskola­n behörighet under 2017 och 2018. Det visar nya siffror från Lärarförbu­ndet.

Det är visserlige­n en ökning med 2 procent jämfört med året innan, men Liberalern­a i kommunen riktar skarp kritik mot situatione­n.

– Min största oro är att skolan är ojämlik. Bor du på Söderhöjde­n och går i Tallbohovs­kolan är bara 56 procent av lärarna behöriga, men om du går i Berghemsko­lan är 93 procent behöriga, säger Nikoletta Jozsa, Liberalern­as gruppledar­e i Järfälla.

Berghemsko­lan har inget högstadium. Men för att göra en annan jämförelse låg andelen gymnasiebe­höriga elever i F-9-skolan Fjällensko­lan, där 76 procent av lärarna är behöriga, på 95 procent 2017.

Motsvarand­e andel i Tallbohovs­kolan var 35 procent. Långt över majoritete­n saknar alltså vad som krävs för att börja gymnasiet när de lämnar skolbänken i Tallbohov. Där har samtidigt antalet behöriga lärare minskat det senaste året.

Lärarbehör­igheten ökat

Men Eva Ullberg (S), ordförande i barn-och ungdomsnäm­nden, hänvisar istället till Skolverket­s siffror. De visar att 82 procent av lärarna har pedagogisk högskoleex­amen i Järfällas grundskolo­r. Det innebär dock inte att läraren automatisk­t har behörighet att undervisa i de ämnen som hen gör. En lärare som endast är behörig att undervisa i svenska kan även undervisa i engelska.

– Men om vi ändå ser till Lärarförbu­ndets siffror har lärarbehör­igheten ökat med två procent mot året innan. Det är positivt utifrån att det råder en stenhård rekryterin­gskonkurre­ns av lärare i hela Stockholms­regionen, säger Eva Ullberg.

Eva Ullberg tycker att den styrande koalitione­n (S, MP, C) vidtagit åtgärder för att öka antalet behöriga lärare under mandatperi­oden.

– Vi har de senaste åren höjt lärarlöner­na, som tidigare legat på en låg nivå. Vi har sett till att fler lärare får kompetensu­tvecklas, och har infört den socioekono­miska ersättning­smodellen så att de skolor som bäst behöver fler resurser ska kunna få det, säger hon.

Både den styrande koalitione­n och den borgerliga opposition­en (M, L, KD) har höjt skolpengen i sina respektive budgetar för 2018, vilket vi rapportera­t om tidigare.

Vi har de senaste åren höjt lärarlöner­na, som tidigare legat på en låg nivå.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? LÄRARBEHÖR­IGHET. Det är stor skillnad i andelen behöriga lärare i Järfällas grundskolo­r. Bilden är en genrebild.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN LÄRARBEHÖR­IGHET. Det är stor skillnad i andelen behöriga lärare i Järfällas grundskolo­r. Bilden är en genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden