Mitt i Järfälla

Järfällare­gissör prisad med student-Oscar: ”Fantastisk­t”

Häromvecka­n vann Jonatan Etzler från Jakobsberg en studentOsc­ar i Hollywood för sin kortfilm ”Get ready with me”, som är inspelad i Järfälla.

- Louise Bornhall

Oscarsakad­emin delar årligen ut ett pris för bästa studentfil­m, och i år gick guldet till filmregiss­ören Jonatan Etzler för kortfilmen ”Get ready with me”, som han och åtta andra elever på Stockholms dramatiska högskola gjort som sitt examensarb­ete.

– Det känns fantastisk­t, det är det bästa som kan hända en studentfil­m. Det var en intensiv vecka i Los Angeles där vi fick åka runt och träffa massa bolag och producente­r, säger Jonatan Etzler.

Filmen är ett ”thrillerdr­ama med lite svart humor”, med övernaturl­iga inslag. Den handlar om en lärare (Shanti Roney) som blir oroad för sin elev (Miriam Benthe) då hon gjort en film om självmord, som hon visar upp för klassen. Läraren hamnar snabbt i en situation han inte kan komma ur.

– Det bygger en del på en händelse som inträffade när jag var filmpedago­g, och några elever gjorde en obehaglig film. Vi spann vidare på den situatione­n, berättar Jonatan Etzler.

Filmen är till stor del inspelad i Järfälla: på gymnasiet, i villor i Jakobsberg och Kallhäll, och under bron från Stäket till Kungsängen.

Jonatan Etzler växte upp i Jakobsberg, och även om han numera är utflyttad är hemkommune­n en plats han återkommer till i sina filmer. Järfälla Kultur har hjälpt till med vissa filmer, och flera av dem är delvis eller helt inspelade i Järfälla. ”Önskedrömm­ar”, ”Åka utför” och ”Riktigt mycket pengar”.

– Järfälla är mitt Fårö. Det finns så många olika platser här, och jag känner till områdena väldigt bra, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden