Mitt i Järfälla

LIVET PÅ GRÄNSEN MELLAN JÄRFÄLLA OCH STOCKHOLM

Några hundra meter skiljer grannarna i Järfälla och Hässelby från varandra. Hur mycket märks den osynliga gränsen av?

- Louise Bornhall lousie.bornhall@direktpres­s.se

Skälbybor rasar över planerade bostäder som balanserar precis på kommungrän­sen till Stockholm. En asfalterad, upplyst cykelväg från Skälby blir mörk grusväg i Backlura. Närmaste förskolan ligger tvärs över gatan, men i fel kommun där det inte går att få plats.

Vi befinner oss i gränslande­t där Skälby blir Kälvesta och Hässelby villastad.

Fräschare på Järfällasi­dan

Backlurabo­rna Kerstin och Johnny promenerar ofta i området, och är överens om att det märks stor skillnad på flera håll där Järfälla och Stockholm möts.

– Det är fräschare på Järfällasi­dan, mer välskött. Där är det oftare mer klippt och snyggt, som i skogen vid Lövsta. Och det är bättre sandat i Järfälla, säger Kerstin, och får medhåll från Johnny.

– Man ser en direkt skillnad när man passerar gränsen. De underhålle­r mer i Järfälla. Sandningen är bättre där, som vid Växthusväg­en, säger han.

Börje och Inger Janson bor i Hässelby, men bara ett par kvarter från Järfällagr­änsen, som blev tydligast när parets barn var små på 70-talet.

– Då slogs barnen från Hässelby och Skälby och hade olika tävlingar, säger Inger och skrattar. ’De var de dumma barnen från Järfälla’, kunde man höra då.

Numera är det främst vintertid en skillnad märks av.

– När man går i full speed på vintern, och det är sandat i Hässelby men inte i Skälby, då märker man skillnaden när man slår i backen, säger Inger Janson.

Kommunerna sköter sitt

Stockholms stad och Järfälla har ett samarbete om snöröjning­en på Växthusväg­en. Men i övrigt sköter kommunerna sitt på var sin sida gränsen. Ibland dyker plogbilen upp tidigare på Järfällasi­dan och i andra fall tvärtom, varför snöröjning­en kan upplevas olika vid gränsen.

– De är inte synkade att vara klara samtidigt vid en gräns, säger Staffan Dahlström, driftledar­e med ansvar för snöröjning i Järfälla.

Kälvestabo­n Björn Berlin har inte märkt av några större skillnader mellan de olika sidorna.

– Men jag får åka ganska långt med bilen för att komma hem till min dotter som bor i Skälby, eftersom det inte finns någon genomfart, säger han och pekar uppåt Björnmosse­vägen.

”Gränsen märks definitivt”

Några hundra meter bort, på andra sidan kommungrän­sen är Skälbybon Ingela Stendahl ute och promenerar med hunden. Hon tar upp Stockholms stad planer på att bygga 350 lägenheter i Kälvesta, bara ett stenkast från Ingelas hem.

– Gränsen märks definitivt, det byggs i Kälvesta, men det påverkar ju mig. Det väcks också frågor om det kommer bli en genomfart för bilar här, säger hon.

Emelie Grind är samhällsby­ggnadsdire­ktör i Järfälla. När en grannkommu­n har byggplaner har man inte jättemycke­t att säga till om, men i vissa fall är man exempelvis remissinst­ans, berättar hon. Det finns en dialog mellan Järfälla och Stockholm i olika gränsfrågo­r, som kring tunnelbana­n, men vanligtvis bygger sådana samtal på egna initiativ, menar hon.

– Det är en sorts grannrelat­ion som vilken som helst. När man ska klippa häcken hör det till god sed att man tar kontakt, säger Emelie Grind.

Man ser en direkt skillnad när man passerar gränsen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KÄLVESTABO. Björn Berlin har reagerat på att det saknas en genomfart från Kälvesta till Skälby.
KÄLVESTABO. Björn Berlin har reagerat på att det saknas en genomfart från Kälvesta till Skälby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden