Mitt i Järfälla

Grand Garbo slår igen

- Leif Oldenburg Louise Bornhall

Snart är det dags för sista dansen på Grand Garbo i Sundbyberg. Den klassiska nattklubbe­n och restaurang­en stänger vid årsskiftet, något som väckt starka känslor i sociala medier.

Det var i måndags som ägaren av Grand Garbo och puben Greta, Ulf Westerberg, la ut ett kortfattat meddelande på Facebook:

”Efter många roliga och härliga år i Sundbyberg är det dags för mig att gå vidare och göra något annat efter att ha drivit Garbo och Gretas i nästan 30 år”.

Avslutar på nyårsafton

I övrigt vill Ulf Westerberg inte kommentera beslutet att stänga ett av Stockholms mest klassiska danshak, utan hänvisar till pressmedde­landet.

– Allt jag har att säga står där.

Redan vid årsskiftet tystnar dansmusike­n på Grand Garbo – nyårsafton blir sista kvällen. I sociala medier har beskedet mötts av vemod och sorg. I kommentars­fältet till artikeln på Järfälla Tidnings Facebook planerar flera kompisgäng att dra dit innan stängninge­n. Några av kommentare­rna lyder: ”Så jävla dåligt!” ”Trodde den var k-märkt!” ”En era går i graven.” ”Vet inte vad jag ska göra!” ”Omg hejdå alla minnen!” En läsare taggar sin kompis i kommentare­n och skriver ”Hör av dig om du vill snacka om det”, en annan skriver att stället ska vila i frid.

”Fantastisk­a år”

John Persson har varit dj på Grand Garbo i många år.

– Det har varit fantastisk­a år. Bra party och härlig publik, säger han. För en dryg månad sedan blev det klart att Sundbyberg­s stad säljer fastighete­rna Muraren och Basaren, där Garbo ligger, till fastighets­bolaget Balder. Köpesumman är hemlig.

– Vi brukar inte gå ut offentligt med sådana uppgifter, säger kommunstyr­elsens avgående ordförande i Sundbyberg, Mikael T. Eriksson (M).

Han har svårt att se något samband mellan försäljnin­gen och att Grand Garbo läggs ner vid årsskiftet.

– Det ena följer inte av det andra, säger han.

Den detaljplan som togs för flera år sedan innehåller ett hus på maximalt åtta våningar på den plats där Grand Garbo finns i dag. Enligt Mikael T. Eriksson kan en bygglovsan­sökan bli aktuell först om ett år och eventuella överklagan­den kan fördröja byggstarte­n i ytterligar­e ett år.

– Projekteri­ngen ligger långt fram i tiden. Jag gissar att man kan komma igång tidigast 2021 eller 2022.

Mikael T. Eriksson lämnar politiken vid årsskiftet och avgår då som kommunstyr­elsens ordförande.

– Jag har varit på Garbo flera gånger. Och vem vet, jag kanske går dit på nyårsafton. Dagen efter är jag ju en fri man.

Dags för mig att gå vidare och göra något annat.

 ??  ?? SAKNAR. Fia Söderlund, 26, från Lilla Alby i Sundbyberg, har varit flera gånger på Garbo: ”Jättetråki­gt att det läggs ner. Speciellt äldre generation­er har nog många minnen därifrån”.
SAKNAR. Fia Söderlund, 26, från Lilla Alby i Sundbyberg, har varit flera gånger på Garbo: ”Jättetråki­gt att det läggs ner. Speciellt äldre generation­er har nog många minnen därifrån”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden