Mitt i Järfälla

Hur tidigt får man börja dricka julmust?

-

En dag sent i september stod den där – godisskåle­n fylld av juleskum på köksbordet. Min mamma är en juleskumsf­antast av rang, och självklart började hon köpa hem julmust i samma veva.

Som barn är det lätt att ha världsbild­en att det ens föräldrar gör är det normala. Men så här i vuxen ålder har jag förstått att mammas beteende inte ses på med blida ögon av alla.

För ett tag sedan hjälpte till exempel min kille till med att bära matvaror, däribland mammas nyinköpta julmust. Han såg alldeles chockad ut efteråt. – Jag har burit på julmust. I oktober! Att han skulle komma sig för att äta en lussebulle innan första advent går inte ens att föreställa sig, något som minst sagt krockar med hur jag är uppväxt. Därför var det befriande när jag nu i början av november var hemma hos en bekant som bjöd på nybakta lussebulla­r, såna som doppas i smör och socker.

– Jag börjar baka dem så tidigt att jag numera kalllar dem för novemberbu­llar, sa min bekanta glatt.

Samtidigt berättar en kollega att hennes barn inte fått köpa pepparkako­r än, fast staplar av burkar redan stått uppradade i veckor ute i matbutiker­na. Den enda slutsatsen som går att dra utifrån det här är att frågan delar människor.

Men längtan efter jul verkar i alla fall finnas där, åtminstone om vi ska tro enkäten intill. Och tur är väl det, för längre bak i tidningen kan du läsa vår stora julmarknad­sguide för Järfälla och Västerort! För vare sig du börjat knapra pepparkako­r och hinka julmust än eller inte, är det faktiskt inte så himla långt kvar nu.

 ?? LOUISE BORNHALL Reporter Prata med mig! louise.bornhall @direktpres­s.se ??
LOUISE BORNHALL Reporter Prata med mig! louise.bornhall @direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden