Mitt i Järfälla

Höjda avfallstax­or upprör villaägare

Den nya avfallstax­an i Järfälla innebär höjningar på mellan 20 och 30 procent för parhus, radhus och villor. Höjningen får hård kritik. ”Totalt galet”, säger en av de boende.

- Victor Malmcrona

I höst kommer mat- och restavfall hämtas som oftast varannan vecka i Järfälla, samtidigt som priserna höjts. ”Det är totalt galet”, säger Viksjöbon Rolf Brander, som får betala mer för färre hämtningar.

I juni i år gick ett brev ut till boende i villa, radhus och parhus i Järfälla om att en ny avfallstax­a ska införas. Den nya taxan ökar kostnaden för avfallshan­tering för hushållen med ungefär 20–30 procent.

● Intervalle­r

Samtidigt slutar rest- och matavfall att hämtas vid behov. Istället införs intervalls­tömning, vilket betyder att mat- och restavfall istället hämtas varannan, var fjärde eller var sjätte vecka.

● Ökade kostnader

De nya bestämmels­erna fick Viksjöbon Rolf Brander att reagera.

– Jag har behovstömn­ing, men nu kommer avfallet hämtas som oftast varannan vecka, vare sig man vill eller inte. Det går inte när det gäller matavfall, det kommer lukta fan efter en vecka, säger han.

● Nya regler

Samtidigt, menar Rolf Brander, kommer han behöva betala över det dubbla för sin sophämtnin­g mot vad han tidigare betalat.

– Det är totalt galet.

De nya bestämmels­erna beror på att ett nytt avtal med en entreprenö­r har upphandlat­s, och att Järfälla kommun enligt avfallslag­en nu måste erbjuda samtliga medborgare möjlighet att samla in matavfall.

● Omkostnade­r

Det innebär större omkostnade­r, menar Marcus Gry (M), ordförande i tekniska nämnden i Järfälla.

– De som sorterar ut matavfall har tidigare haft rabatt på hämtningsk­ostnaden. Den tas bort när det nu blir obligatori­skt, så det är de hushållen som ser den största prisökning­en, säger han.

● Färre turer för sopbilen Den nya intervalls­tömningen införs för att sopbilarna ska åka färre rutter och minska utsläpp och kostnader för hämtningen.

– Hade vi haft kvar behovstömn­ingen hade de nya reglerna för hur avfall ska hanteras gjort att det hade blivit ännu dyrare för folk. Det var en trade off mellan kostnad och oangelägen­het, säger Marcus Gry.

De nya reglerna kommer börja gälla för en- och tvåbostads­hus 1 oktober i år och för flerbostad­shus 2021.

Det kommer lukta fan efter en vecka.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: MOSTPHOTOS ?? PRISHÖJNIN­G. Nya regler för hur hushållsso­por ska hanteras har lett till ökade kostnader för hämtning.
OBLIGATORI­SKT. Numer finns det krav på alla hushåll att sortera ut sitt matavfall.
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: MOSTPHOTOS PRISHÖJNIN­G. Nya regler för hur hushållsso­por ska hanteras har lett till ökade kostnader för hämtning. OBLIGATORI­SKT. Numer finns det krav på alla hushåll att sortera ut sitt matavfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden