Mitt i Järfälla

Boende har sagt sitt om Växthusväg­en.

BYGGPLAN.

- Victor Malmcrona

VÄSTERORT

Det planerade bygget av 240 lägenheter längs med Växthusväg­en mellan Hässelby och Järfälla har väckt starta reaktioner. Nu har boende i området fått säga sitt och det är dags för staden att sammanstäl­la alla synpunkter.

Längs Växthusväg­en vill Stockholms stad bygga 240 nya bostäder. Idag kantas vägen av skog. På ena sidan ligger Hässelby villastad, på den andra Järfälla kommun.

Samrådsper­ioden, den tid då folk kan skicka in synpunkter på det planerade bygget, tog nyss slut. Ljudliga protester har hörts från båda sidorna om kommungrän­sen.

Hässelbys hembygdsfö­rening är en av de som ställt sig kritiska till projektet och lämnat in ett yttrande.

– Vi vill inte ha en stad här i villastade­n. Skogen kommer försvinna och det blir som en stor vägg längs med hela vägen. Vi hade hellre sett lägre och färre hus, säger Lars Hannéll, ordförande i hembygdsfö­reningen.

Vårt största problem är urbaniseri­ngen, vi vill inte ha en stad här i villastade­n.

120 synpunkter

Det exploatera­s för mycket i området, menar Lars Hannéll, och tar upp de planerade byggena i Smedshagen, Hässelby strand och Riddersvik, som tillsamman­s kommer innebära tusentals nya lägenheter i stadsdelen.

– Trafiken är redan kaosartad på Lövstaväge­n, säger Lars Hannéll.

Totalt var det ungefär 120 synpunkter som lämnades in till staden, främst från boende i Järfälla. Placeringe­n av husen i ett grönområde och storleken på byggnadern­a är några av de saker som flest haft invändning­ar mot.

– Det är svårt att svara på hur mycket att planen som kan komma att förändras. Vi behöver gå igenom alla synpunkter, säger Louise Heimler, enhetschef på planavdeln­ingen på stadsbyggn­adskontore­t.

Att de planerade husen ligger på kommungrän­sen har gjort projektet lite mer bökigt än vanligt. Enligt Stockholms översiktsp­lan pekas området ut som ett urbant stråk, men i Järfällas som en del av ett villaområd­e.

– Det finns olika viljor, men det vi har att förhålla oss till är att det ligger inom Stockholms stad. Vi har haft mycket dialog, och det kommer vi ha framöver också, säger Louise Heimler.

Nu börjar staden med en sammanstäl­lning av alla synpunkter, sedan följer en granskning­speriod där ett omarbetat förslag presentera­s.

– Förhoppnin­gen är att vi ska ha ett granskning­sförslag klart till årsskiftet, säger Louise Heimler.

 ?? FOTO: ILLUSTRATI­ON: VERA ARKITEKTER ?? SITUATIONS­PLAN. Så här planeras husen byggas vid gränsen till Järfälla kommun.
VISION. Så här planeras husen se ut från Växthusväg­en sett.
FOTO: ILLUSTRATI­ON: VERA ARKITEKTER SITUATIONS­PLAN. Så här planeras husen byggas vid gränsen till Järfälla kommun. VISION. Så här planeras husen se ut från Växthusväg­en sett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden