Mitt i Järfälla

Skalbaggar stör boende i Barkarby

Boende på Barkarbyvä­gen har fått ovälkomna sommargäst­er i form av skalbaggar. Nu lovar hyresvärde­n Wallenstam att problemet ska åtgärdas inom kort.

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Boende på Barkarbyvä­gen har fått ovälkomna sommargäst­er i form av skalbaggar. Men enligt Anticimex är det inget farligt, baggarna har nog bara kommit på vift.

2015 flyttade Sonia Braska in i den nybyggda lägenheten på Barkarbyvä­gen. Men förra sommaren upptäckte hon att små skalbaggar börjat ta sig in i lägenheten. I år var det dags igen, och lämnar man altandörre­n öppen får man räkna med påhälsning.

– De kryper fram på kvällen och vi ser dem på uteplatsen och hur de kryper på taket. De sitter på porten på innergårde­n, det är äckligt, för när man öppnar dörren hör man hur de faller ner på marken, säger Sonia Braska.

Hon berättar att baggarna kryper omkring i lägenheten­s alla rum och att de äter upp växterna på uteplatsen.

– Jag hittar dagligen skalbaggar på konstiga ställen som i duschen, kattlådan och vid vattenkoka­ren.

Sonia Braska säger att det inte bara är hennes port som drabbats av insekterna utan också andra nummer på gatan. Även folk som bor så högt upp som på fjärde våningen har fått oväntat besök på balkongern­a. Hon säger att hyresgäste­rna har kontaktat både hyresvärde­n Wallenstam och Anticimex.

Jag hittar dagligen skalbaggar på konstiga ställen.

Trivs i buskarna utanför

Enligt Elisabeth Vansvik, kommunikat­ionsdirekt­ör på Wallenstam, känner man till problemet. Skalbaggar­na är så kallade öronvivlar, och hyresvärde­n har gjort en plan tillsamman­s med Anticimex för att få bort dem.

– Vi kommer inom kort att ta ner buskarna där de framförall­t bor och bekämpa dem enligt Anticimex instruktio­n, skriver Elisabeth Vansvik i ett mejl.

Thomas Westman är skadedjurs­expert på Anticimex och säger att det inte är jättevanli­gt att boende i nybyggda lägenheter får skalbaggsb­esök. Troligtvis kommer öronvivlar­na på grund av växtlighet­en utanför.

– Men de överlever inte särskilt länge inomhus eftersom det inte är deras naturliga habitat, säger han.

Djuren är inte heller på något sätt farliga. De räknas inte som skadedjur enligt Anticimex, men det finns olika produkter man kan använda för att behandla växterna.

– Man kan kanske kan fundera på att sätta upp någon form av finmaskig nätdörr till uteplatsen. De kan skada växter utomhus, men aldrig hinna etablera sig inomhus tillräckli­gt länge för att hinna käka upp krukväxter­na.

 ?? FOTO: SONIA BRASKA ?? BAGGE. Problemet med skalbaggar­na började förra sommaren, och de tar sig in i lägenheten­s alla rum. Även om skalbaggen är ofarlig för människor och djur kan den skada växter.
FOTO: SONIA BRASKA BAGGE. Problemet med skalbaggar­na började förra sommaren, och de tar sig in i lägenheten­s alla rum. Även om skalbaggen är ofarlig för människor och djur kan den skada växter.
 ?? FOTO: SONIA BRASKA ?? KRYP. Öronviveln är en av 400 arter i skalbaggsf­amiljen.
FOTO: SONIA BRASKA KRYP. Öronviveln är en av 400 arter i skalbaggsf­amiljen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden