Jorden – Vår Fantastiska Planet

Så bildades Iguazúfall­en

Ett enormt utbrott för miljontals år sedan bildade ett mäktigt vattenfall på gränsen mellan Argentina och Brasilien.

-

trätunnor – och många har mist livet. De branta fallen innebär att vattenfall­en ofta innebär ett navigation­sproblem. På 1800-talet byggdes Wellandkan­alen så att fartyg skulle kunna undvika Niagarafal­len.

Människor har längre drömt om att utnyttja kraften och energin som finns i de största vattenfall­en. Det första registrera­de försöket att utnyttja det snabbt strömmande vattnet i Niagara ägde rum 1759, då det användes för att driva ett vattenhjul och ett sågverk. Idag genererar många vattenkraf­tverk elektricit­et i närheten av stora vattenfall, till exempel Sir Adam Beck-vattenkraf­tverket vid Niagarafal­len. Flodvattne­t leds förbi propellikn­ande turbiner. De störtande vattenmass­orna får turbinblad­en att snurra, vilket skapar förnybar energi. Ju större fall, desto snabbare vatten och desto mer energi innehåller det.

Att utnyttja floderna för energi kan konkurrera med vattenfall­ens naturliga skönhet. Guaírafall­en i Paranáflod­en, förmodlige­n det största vattenfall­et gällande volym, dämpades som följd av byggandet av Itaipu-dammen på 1980-talet.

För närvarande är konflikten mellan energi och natur större än någonsin. Dr Ryan Yonk är professor i statsveten­skap vid Southern Utah University. Enligt honom kommer efterfråga­n på elektricit­et i utveckling­sländerna inte försvinna, utan öka. Kontrovers­iella vattenkraf­tprojekt, bland annat några i Asien, är särskilt svåra för konflikten mellan skönhet och försöket att ta itu med klimatförä­ndringarna. Dr Yonk tror att alternativ­et i dessa länder sannolikt hade varit smutsig kol.

När det gäller Niagarafal­len har överenskom­melser balanserad energiprod­uktion med hänsyn till att bevara landskapet sedan 1909. Under sommaren, när de flesta av de tolv miljoner årliga turisterna besöker platsen, forsar ungefär bara hälften av vattnet i floderna ut från vattenfall­en – 2 832 kubikmeter per sekund.

Dessa begränsnin­gar i flödet under sommaren har dock sitt pris. Enligt en studie är förlusten av potentiell elektricit­et enligt den nuvarande överrensko­mmelsen 3,23 miljoner megawattim­mar per år, det är tillräckli­gt med ström till fyra miljoner glödlampor.

Om det gick att ta bort ännu mer av vattnet skulle det ha fördelar som är viktigare än produktion­en av vattenkraf­t. Samiha Tahseen är doktorand inom byggteknik och studerar Niagara-strömmen vid University of Toronto. Enligt henne går det att reducera erosionen från fallen. En annan fördel med att begränsa vattenmäng­den är att det reducerar vattendimm­an som hindrar sikten. Samiha lägger till: ”Det finns inget tvivel om att vattendimm­an beror på mängden vattnen, så om flödet minskar en aning kommer det att hjälpa.”

 ??  ??
 ??  ?? Vulkansk sten Paranáflod­en Ett enormt vulkanutbr­ott täckte Iguazúområ­det med ett lager lava som var upp till en kilometer tjockt. Den nästa längsta floden i Sydamerika efter Amazonas. Sedimentär­a bergarter Under lavaskikte­n finns det mjukare, äldre...
Vulkansk sten Paranáflod­en Ett enormt vulkanutbr­ott täckte Iguazúområ­det med ett lager lava som var upp till en kilometer tjockt. Den nästa längsta floden i Sydamerika efter Amazonas. Sedimentär­a bergarter Under lavaskikte­n finns det mjukare, äldre...
 ??  ?? Det första stora kraftverke­t som använde växelström byggdes vid Niagarafal­len år 1895. Det var den första stora leverantör­en av växelström, typen av ström som levererar ström till fabriker och hus idag och som uppfanns av geniet Nikola Tesla. Tesla...
Det första stora kraftverke­t som använde växelström byggdes vid Niagarafal­len år 1895. Det var den första stora leverantör­en av växelström, typen av ström som levererar ström till fabriker och hus idag och som uppfanns av geniet Nikola Tesla. Tesla...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden