Jorden – Vår Fantastiska Planet

Naturens otroliga ljusshow

Aurora borealis, polära delar av jorden, nära den magnetiska syd- och nordpolen

-

Polarsken är utan tvekan något av det mest fantastisk­a naturen kan visa oss. Polarsken finns i norr (norrsken) och i söder (sydsken). Precis som med vattenfall behöver du inte resa jorden runt för att uppleva det. I Norrland har du stor chans att få uppleva denna spektakulä­ra ljusshow.

Norrsken fungerar på samma sätt som gamla tv- apparater. I gamla tv- apparater skapades bilden av elektroner som träffade en skärm, vilket gjorde att skärmen började lysa. Ett magnetfält i tv-röret styrde elektronst­rålen så att den träffade skärmen där den skulle. Detta gav ljus i rätt färg. Solvinden böjs bortanför jorden av jordens magnetfält, precis som elektroner­na i gamla tv- apparater. Där solvinden träffar jordens atmosfär börjar atmosfären lysa som om den vore en tv- skärm, men där tar likheterna slut.

Norrskenet­s olika färger uppstår på olika höjder. Molekylern­a i atmosfären behöver tid för att ge ifrån sig ljus efter att ha blivit träffade av en partikel från solen. Om de kommer i kontakt med en annan molekyl innan de avger ljuset, överförs energin till rörelser istället för ljus. Syre avger grönt ljus på 0,75 sekunder, medan det behövs upp till 2 minuter för att avge rött ljus. På 180 kilometers höjd är atmosfären för tät för att rött ljus ska kunna avges. Över den höjden är avståndet mellan molekylern­a för stort för att ljudvågor ska kunna röra sig, och syremoleky­lerna undviker kollisione­r tillräckli­gt länge för att avge rött ljus. Det betyder att den delen av norrskenet som domineras av rött sträcker sig upp till 300 till 400 kilometer upp i luften.

”Om du vill se norrsken i Sverige har du bäst chanser i Norrland, men det kan även synas i södra Sverige ibland.”

 ??  ?? De flesta norr- och sydsken uppstår i ett område 10–20 längdgrade­r från de magnetiska polerna. Det finns inget område i världen där det är större chans att se norrsken än i Lotfoten i Nordnorge. Där träffar norrskensb­ältet och följer kusten hela vägen...
De flesta norr- och sydsken uppstår i ett område 10–20 längdgrade­r från de magnetiska polerna. Det finns inget område i världen där det är större chans att se norrsken än i Lotfoten i Nordnorge. Där träffar norrskensb­ältet och följer kusten hela vägen...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden