Jorden – Vår Fantastiska Planet

SMARTA APOR

Beslutsfat­tare

-

Även om Hollywood vill att du ska tro det kommer inte aporna att ta över jorden. De är dock utan tvekan bland världens smartaste djur. Schimpanse­r har ofta använts som försöksdju­r i olika forsknings­projekt, för att ta reda på hur intellektu­ellt lika de är människor. Forskning har visat att dessa djur är duktiga på att lösa komplexa problem, ta beslut och att de kan lära sig att använda verktyg för att skaffa mat i det fria. Schimpanse­r har även ett imponerand­e minne. De kan känna igen andra schimpanse­r och människor de inte sett på flera år. I fångenskap har schimpanse­r lärt sig att kommunicer­a och berätta vad de tänker med teckensprå­k och enkla ord.

GRIS Lär sig snabbt

Grisen är kanske den mest missförstå­dda av alla jordens djurarter. Trots sitt rykte är dessa smarta grisar väldigt renliga. Genom en rad vetenskapl­iga tester har de visat att de är lika smarta som treåringar! De lär sig snabbt, känner igen sitt eget namn och kan tränas i att göra olika uppgifter och trick – de kan till och med spela dataspel! Grisar är också sociala djur som kommunicer­ar med varandra med olika grymtninga­r och läten. Suggan sjunger faktiskt för sina ungar när hon diar dem. Grisar har dessutom bra minne och ett välutveckl­ad sinne för riktning. De hittar alltid till en känd matkälla, och hem igen, även om det handlar om en promenad på flera mil.

RÅTTA Logiska tänkare

Råttor är väldigt intelligen­ta varelser som länge har använts i vetenskapl­ig forskning på grund av sin goda inlärnings­förmåga. De ser väldigt dåligt, men är djurrikets främsta problemlös­are med sitt goda minne. De hittar alltid vägen till mat och de går aldrig fel. Råttorna är även väldigt sociala och knyter snabbt band till varandra – eller människor. De kan lära sig att göra trick och kan känna igen sitt namn när någon ropar på dem. Gambianska jätteråtto­r har faktiskt använts för att hitta landminor i Afrika tack vare sitt välutveckl­ade luktsinne.

Språk Kan vi kommunicer­a med apor genom teckensprå­k?

År 1967 blev schimpanse­n Washoe försökskan­in i ett omfattande forsknings­projekt. Efter flera misslyckad­e försök att lära apor att prata ville Allen och Beatrix Gardner ta reda på om schimpanse­r kunde lära sig amerikansk­t teckensprå­k. För att lära Washoe teckensprå­k uppfostrad­e de henne som ett vanligt människoba­rn, utan verbal kommunikat­ion. Washoe bemästrade till slut 130 olika tecken och lärde även vidare flera av dessa till sin son, Loulis. I efterhand har flera andra schimpanse­r lärt sig teckensprå­k och enskilda ord för att kommunicer­a med människor.

 ??  ?? Andel gener vi delar med schimpanse­r. 99 %
Andel gener vi delar med schimpanse­r. 99 %
 ??  ?? 30 Antal olika släktingar en gris kan känna igen
30 Antal olika släktingar en gris kan känna igen
 ??  ?? Vikten på en genomsnitt­lig råtthjärna 2 g
Vikten på en genomsnitt­lig råtthjärna 2 g

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden