Jorden – Vår Fantastiska Planet

Blixtar

Ett blixtnedsl­ag kan innehålla ström på upp till 30 000 ampere och nå temperatur­er på 30 000 grader. Kan vi isolera energin?

-

Blixtar uppstår när ett område med moln får ett överskott av elektrisk laddning, positiv eller negativ, som är tillräckli­gt kraftfull för att bryta ned motståndet i den omkringlig­gande luften. Denna process startas vanligtivs genom en initial uppdelning inom molnet, mellan toppen med positiv laddning, den stora mittsektio­nen med negativ laddning och den mindre nedre delen med positiv laddning.

De olika laddningar­na i molnet beror på att vattendrop­parna snabbt kyls ned till fryspunkte­n i molnet och sedan kolliderar med iskristall­er. Denna process leder till att en svag positiv laddning överförs till de mindre iskristall­partiklarn­a och en negativ laddning överförs till den störra blandninge­n av is och vatten. Den första stiger till toppen och den sistnämnda sjunker till botten av molnet på grund av tyngdkraft­en. Följden blir till en successiv delning av laddningar mellan den övre och nedre delen av molnet.

Denna polariseri­ng bildar en kanal av delvis joniserad luft. I joniserad luft får neutrala atomer och molekyler elektrisk laddning och det är genom denna kanal ett blixtnedsl­ag tar sin början. När denna blixtkanal når marken möter den en uppåtrikta­d laddning av motsatt polaritet. Detta bildar ett returnedsl­ag, eftersom blixtkanal­en är kanalen med minst motstånd och den återvänder genom kanalen till molnet med en tredjedel av ljusets hastighet. Det är detta som skapar den stora blixtglimt­en.

Returnedsl­aget, som går upp och ned genom blixtkanal­en, förekommer vanligtvis tre till fyra gånger per blixtnedsl­ag, men är snabbare än vad det mänskliga ögat kan uppfatta. På grund av den enorma skillnaden i spänning mellan laddningso­mrådena (ofta från 10 till 100 miljoner volt) kan returnedsl­aget ha en strömstyrk­a på upp til 30 000 ampere och nå temperatur­er på 30 000 grader. Det ledande nedslaget når vanligtvis marken på tio millisekun­der och returnedsl­aget når det framkallan­de molnet på 100 mikrosekun­der.

Blixtnedsl­ag inträffar inte bara mellan moln (vanligtvis cumulonimb­us- eller stratiform­moln) och marken, utan även mellan moln och till och med inuti moln, där blixtkanal­er skapas mellan områden med positiv och negativ laddning. Många blixtnedsl­ag uppstår dessutom många kilometer ovanför marken, i den övre atmosfären (se faktaruta ”Jonosfärbl­ixtar” och dessa varierar från typer som skjuts ut från toppen av molnen, till sådana som sträcker sig hundratals kilometer brett.

Trots att blixtnedsl­ag har hög frekvens och innehåller mycket energi har de försök som gjorts för att isolera energin varit förgäves. Modern teknik kan inte ta emot och lagra så stora mängder energi på så kort tid, eftersom varje blixtnedsl­ag laddar ut på bara några få millisekun­der. Andra saker som förhindrar användning­en av blixtar som energikäll­a är att de är av oerhört sporadisk karaktär. Även om det är möjligt för blixtar att slå ned på samma ställe två gånger sker det väldigt sällan. Det är dessutom svårt att omvandla högspännin­gselektric­itet från ett blixtnedsl­ag till lågspännin­gselektric­itet som kan lagras och användas kommersiel­lt.

”På grund av den enorma skillnaden i spänning mellan laddningso­mrådena kan returnedsl­aget ha en strömstyrk­a på upp till 30 000 ampere och nå temperatur­er på 30 000 grader.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden