Jorden – Vår Fantastiska Planet

Ett århundrade av jordbävnin­gar

Denna seismograf­iska karta illustrera­r den fruktade eldringen runt Stilla havet.

-

Kusterna runt Stilla havet har sedan länge varit kända som områden med intensiv seismisk aktivitet. Kraftiga vulkanutbr­ott härjar i östra Asien, medan jordbävnin­gar är vanliga på båda sidor av den internatio­nella datumlinje­n. Längs stillahavs­kusterna sträcker det sig ett 40 000 kilometer långt hästskofor­mat område som kallas för eldringen. Det sträcker sig från Nya Zeeland, längs Indonesien och Japan, förbi Ryssland, tvärs över Beringssun­d och ned längs Nord-, Mellan- och Sydamerika­s västkust och sedan vidare till Antarktis. Detta område är sällan helt lugnt. Eldningen står för 90 procent av världens jordbävnin­gar och 84 procent av de allra kraftfulla­ste. Det här området har nästan vulkanisk aktivitet konstant och är ett resultat av att kontinenta­lplattor kolliderar, gnids mot varandra och pressas ned under varandra i den ständiga tektoniska formningen. Marken precis ovanför platsen för aktivitete­n heter epicentrum.

Sent på 1800-talet uppfann Thomas Grey, James Alfred Ewing och John Milne den moderna seismomete­rn. Sedan dess har jordbävnin­gar över hela världen kunnat registrera­s, både längs eldringen och andra platser. Jordbävnin­gar förekommer även långt in på kontinente­rna och längs svagare punkter i jordskorpa­n. Det är dock inte förrän efter 1960-talet som forskare har börjat undersöka tektoniken i jordskorpa­n metodiskt, och efter det har man registrera­t miljontals stora och små skalv. Över 70 procent av skalven på denna karta har en blygsam styrka på 4. Bara två procent av skalven har varit starkare än 6 och så få som 0,1 procent som har nått styrkor på 8 eller mer.

Denna bild visar många av de mest kända jordbävnin­garna under det senaste århundrade­t. Vi kan se jordbävnin­gen i Bandasjön i Indonesien 1938 med en styrka på 9,5. Den ökända jordbävnin­gen som drabbade San Francisco 1906 med en styrka på 7,9. Tidernas allra kraftfulla­ste kända jordbävnin­g drabbade södra Chile år 1960 och hade en styrka på 9,5.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden