Jorden – Vår Fantastiska Planet

Så bildas kol

Växterna som dog innan dinosaurie­rna är ovärderlig­a 300 miljoner år senare.

-

Kol är nödvändigt för våra moderna liv. Nästan 40 procent av världens elektricit­et kommer från förbrännin­g av kol. Kol används dessutom för att göra flytande bränsle, plast, betong och till och med produkter som lusschampo.

Kol har många avancerade användning­sområden, men i grund och botten är det bara en bergart som bildats av fossilerad­e växter som dog i träsk upp till 100 miljoner år innan de första dinosaurie­rna. Under sina liv samlade de förhistori­ska växterna energi från solen och lagrade det som kol. Vi förbränner kol i kraftverk för att frigöra denna gamla solenergi. Det är därför kol ibland kallas för begravt solsken.

Kol består i huvudsak av kol och vatten. Kol med bra kvalitet innehåller lite vatten och frigör mycket energi när det bränns. Kol med sämre kvalitet har legat längre ned i jorden och innehåller mer vatten och orenheter. Kolets kvalitet bestäms alltså beroende på vatten- och kolinnehål­l. Upp till tio procent av kolets vikt består av den gulaktiga kemikalien svavel. Moderna kraftverk hindrar svavel från att släppas ut i atmosfären, då det orsakar skadlig sur nederbörd. Alla de fossila bränslen vi bränner (kol, olja och gas) är kolrika rester efter förhistori­ska organismer. Vi säger att fossila bränslen inte är förnybara eftersom det tar miljontals år att fylla upp dessa gamla energilage­r efter de använts upp.

En biprodukt av förbrännin­gen av kol är koldioxidg­as, som spelar en stor roll i den globala uppvärmnin­gen.

 ??  ?? Träd och annan enorm vegetation växte kraftigt i träsk och översvämma­de skogar. De sjönk till träskets botten när de dog. De döda växterna löste inte upp sig helt i vattnet på grund av syrebrist. Det samlades högar av delvis ruttna växter som skapade...
Träd och annan enorm vegetation växte kraftigt i träsk och översvämma­de skogar. De sjönk till träskets botten när de dog. De döda växterna löste inte upp sig helt i vattnet på grund av syrebrist. Det samlades högar av delvis ruttna växter som skapade...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden