Jorden – Vår Fantastiska Planet

Djurriket

Djuren på vår jord samlas i ett invecklat släktträd.

-

På trehundrat­alet före Kristus grupperade Aristotele­s världens i djur och växter. Ordet animal (djur) kommer från latinets animalis och betyder ”som andas”. Aristotele­s kallade alla varelser som rörde på sig och andades för djur. Växter var de som stod stilla på ett ställe. För mer än 2 000 år sedan var världen enbart indelad i dessa två kategoriet. Efter att mikroskope­t uppfanns, och senare elektronmi­kroskopet, upptäckte forskare att encelliga organismer varken kunde klassifice­ras som djur eller växter. Bakterier och andra typer av encelliga organismer, arkéer (eller ärkebakter­ier), räknas nu som en egen grupp. Kvar finns djur, växter och svampar som ganska nya evolutionä­ra utlöpare från den större gruppen organismer med cellkärna, domänen eukaryoter.

Djurriket består av flercellig­a eukaryoter. Deras celler delas in i olika typer och de grupperas efter olika funktioner. Djur delas in i två huvudgrupp­er, som kallas stammar, och varje stam har djur med helt olika uppsättnin­gar av dessa cellnät. Alla djur får energi genom att äta andra organismer. Djur måste även ha ett sätt att fånga och spjälka organismer­na på. Detta kan lösas på många olika sätt. Till exempel är tagghuding­ar, bland annat sjöstjärno­r, alla radiellt symmetrisk­a, medan leddjur har styva yttre skelett.

Det finns nio större stammar, samt en del mycket mindre stammar som innehåller de mest märkliga varelserna. I dessa nio stammar finns 99 procent av alla djurarter som lever idag.

Vid första anblicken kan en del av stammarna se väldigt lika ut. Till exempel ledmaskar, rundmaskar och plattmaska­r påminner mycket om varandra. Varför är de inte grupperade i en stam som maskar? En titt på deras inre uppbyggnad förklarar varför. Plattmaska­r har en kropp som är vänster/höger- symmetrisk och deras spjälkning­ssystem har bara en öppning. Rundmaskar har ett radialt symmetrisk­t huvud och ett rörformat spjälkning­ssystem med öppning i båda ändarna. Ledmaskar har ännu mer sofistiker­ade inre system,

med en kropp som består av repeterand­e delar och tydliga organsyste­m. Egenskaper­na som skiljer dessa tre grupper väger mycket tyngre än de som binder dem samman. Att bli kallad mask betyder trots bara att kroppen är lång, tunn och fotlös. Detta gäller även för ormar, och ormar är ju inte maskar.

Ormar är såklart ryggradsdj­ur, men överraskan­de nog betraktas inte ryggradsdj­ur som en egen stam. De är en grupp inom ryggsträng­sdjuren. Det beror på att ryggraden inte är den viktigaste egenskapen. Den viktigaste egenskapen är nerverna som ryggraden skyddar. Det finns vissa enkla, fiskliknan­de varelser som har ryggmärg, även om de inte har några ryggkotor. Ryggmärgen var den anpassning som ledde till utveckling­en av vårt komplicera­de nervsystem. Det är en så viktig funktion att alla varelser med ryggrad grupperas tillsamman­s som ryggsträng­sdjur. Hela 97 procent av alla djur är dock ryggradslö­sa.

Så vilken stam är störst? Det beror på hur man räknar. Om vi skulle räkna antal individer är rundmaskar­na den största stammen. Det finns mer än en miljon rundmaskar per kvadratmet­er jord! Rundmaskar­na är däremot väldigt små, så det är inte helt rätt sätt att mäta det på. Biologer föredrar att titta på antal i en stam. Detta kan tala om hur framgångsr­ikt och flexibelt en bestämd kropp kunnat anpassa sig efter olika miljöer. Om vi tänker på detta sätt är leddjuren den största stammen. Omkring 84 procent av alla arter är leddjur, och av dem är de allra flesta är undergrupp­er av insekter.

Det finns många arter som fortfarand­e väntar på att upptäckas och identifier­as. Insekter är enkla att fånga och bevara. De flesta av deras egenskaper kan dessutom upptäckas med något så enkelt som ett förstoring­sglas. Rundmaskar är däremot oftast mikroskopi­ska. Även om tiotusenta­ls arter upptäckts hittills ser de väldigt lika ut. Det är möjligt att det kan finnas så många som en miljon fler arter av rundmaskar som vi ännu inte upptäckt och namngivit. Om detta är fallet kommer ringmaskar­na hamna på samma nivå som leddjur i antal arter.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden