Jorden – Vår Fantastiska Planet

Allt om tarantella­n

Detta charmtroll äter små gnagare till middag.

-

För människor med spindelfob­i är de kanske en mardröm, men tarantello­r är fantastisk­a varelser om du kan bortse från deras inte så tilltaland­e utseende. Det finns omkring 900 olika arter i världen och de lever i olika slags landskap, från tropiska regnskogar till torra öknar. De har en beundransv­ärd förmåga att anpassa sig.

För så här stora spindlar är det opraktiskt att använda nät, men de kan fortfarand­e spinna silke. Många tarantello­r har silkestäck­ta hålor med ”snubbeltrå­dar” framför ingången. På så sätt får de en förvarning om att ett rovdjur, eller kanske en partner, är i närheten. Det finns tarantello­r som bor i träd, i tunnlar av silke och i sprickor i marken. Andra har inget hem alls, utan föredrar ett liv som nomader.

Tarantello­rna vilar vanligtvis på dagarna och utnyttjar mörkret till sin fördel när de jagar i skydd av mörkret. De fångar som regel insekter, som till exempel gräshoppor, men de största tarantello­rna kan ta små gnagare, ödlor och fågelungar. Så fort de kastat sig över bytet använder de sina 2,5 centimeter långa huggtänder för injicera en dödlig dos gift. Därefter sprutar den in olika spjälkning­ssafter i bytet, så att det bryts ned och blir en flytande gegga. Giftet är överraskan­de nog svagare än ett getingstic­k. Om en människa blir biten är det därför ofarligt, även om det kan göra ont.

Tarantello­r är världens största spindlar, men även de har fiender. Dessa spindlar har utvecklat några smarta försvarsst­rategier för att avskräcka fiender utan att behöva använda sina huggtänder. Spindlarna kan ställa sig upp på bakbenen så att de ser större ut. Då syns även huggtänder­na, något som kan se skräckinja­gande ut. Om det inte hjälper har arterna som lever i Nord- och Sydamerika ännu ett ess i rockärmen, eller i alla fall på magen. När de snabbt rör sina ben snabbt över magen frigörs ett moln av vassa, små hår som kan irritera angriparen­s ögon och hud.

Även om spindeln skulle bli skadad under en attack är det inte säkert att hoppet är ute. Precis som andra leddjur måste tarantello­rna byta ut sitt yttre skelett för att växa. Detta gör den ungefär en gång om året. Denna process kallas för att ömsa. Samtidigt som de ersätter den gamla, hårprydda rustningen och vissa organ, kan de faktiskt ersätta hela lemmar

under två till tre ömsningar.

 ??  ?? Hjärta Tarm Äggstock (hona)
Hjärta Tarm Äggstock (hona)
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden