Jorden – Vår Fantastiska Planet

Livet som groda

Om du pussar en groda kan den bli en prins, men grodor är väldigt fina precis som de är också.

-

Alla grodor och paddor är medlemmar i gruppen Anura, de stjärtlösa groddjuren. Det lever flest grodor i tropikerna, men de finns på alla kontinente­r utom Antarktis.

Grodans hud släpper in vatten och syre, något som är till stor hjälp för grodan när den är i vattnet. Huden andas och grodan kan befinna sig under vatten en längre period. Hos arter som måste överleva i svår kyla producerar levern glukos som fungerar som frostvätsk­a och skyddar kroppens organ från att frysa till is.

Grodor lever främst på kött, i huvudsak insekter och insektslar­ver. De jagar med hjälp av synen, men de är ganska långsynta. De ser bäst på långt håll. De är väldigt uppmärksam­ma på rörelser, vilket hjälper dem att fånga byten. Vissa grodor hinner till och med fånga förbiflyga­nde insekter genom att sticka ut den långa, slemmiga tungan. Ögonen sitter så att grodan kan ligga med kroppen täckt av vatten samtidigt som ögonen spanar efter något ätbart över ytan .

Grodor använder sig mer av ljus än syn för att hitta en partner. Hanen använder den stora munnen, ofta med uppblåsta påsar på strupen, för att förstärka kväkandet så att det hörs på långt håll. Grodorna är inte särskilt familjeori­enterade, men visar ändå upp goda förmågor som föräldrar. Till exempel finns det grodor som lever i områden med lite vatten och låter avkomman växa upp i små ”simbassäng­er” i huden. Andra har sina ungar i munnen så länge de är grodyngel.

”Grodorna är inte särskilt familjeori­enterade, men visar ändå upp goda förmågor som föräldrar.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden