Jorden – Vår Fantastiska Planet

JORDENS FANTASTISK­A HISTORIA

Den fascineran­de planeten vi lever på har mycket att berätta för oss.

-

Tack vare vetenskape­n har vi idag stor kunskap om planeten vi bor på. Man har välgrundad­e teorier om hur jorden skapades och utvecklade­s under miljarder år, och detsamma om universum, som jorden är en del av. Bilden av jorden är tydligare och mer detaljerad nu än någonsin tidigare.

På ett sätt är det en skrämmande och märklig bild som framträder. En fast, sfärisk himlakropp av metaller, vätskor och gaser som lyckas hålla ihop i ett oändligt stort, hotande tomrum med hjälp av en osynlig enande kraft. Det är en värld som roterar runt en axel i cirka 23 graders vinkel i en omloppsban­a runt en brinnande stjärna. Denna stjärna finns ungefär 150 miljoner kilometer bort. Varvet runt solen, som kallas ett solår, genomförs på 365,256 dagar.

Himlakropp­en jorden kan verka så osannolik att det nästan är ofattbart. Och sanningen om planeten och dess historia har varit dold för människan i tusentals år. Ett typiskt drag hos människan är att söka svar på frågor som hur och varför. Jakten har lett till olika svar. Som att jorden kanske är platt och finns i mitten av universum. Det har uppstått olika och ofta omstridda teorier om hur jorden bildades.

Och ärligt talat – vem kunde tro att vår planet bildades av stoft och mineralkor­n i ett gradvis svalnande moln av gaser runt en stjärna? Hur kunde någon ana att vår sfäriska planet består av olika lager av grundämnen och mineraler utanför en het, delvis flytande kärna med mycket järn i? Att det yttre lagret består av långsamt flytande plattor? Eller att vår värld är mer än 4,5 miljarder år gammal? Bara några få av de allra smartaste genom årtusenden­a har haft tillräckli­gt med kapacitet för att nå insikt om de här geologiska realiteter­na.

Även om jorden bara är den femte största planeten i solsysteme­t är den ändå i särklass den mest imponerand­e för oss människor. Och det som kanske imponerar mest är att jorden fortfarand­e lyder under samma grundlägga­nde lagar som styrt universum sedan det skapades i Big Bang, eller ”Den stora smällen”. I den här boken hyllas vår värld i all sin glans. Vi utforskar jorden från dess födelse fram till nutid – och kastar ett öga på vad som väntar i framtiden.

”Det kanske mest imponerand­e är att jorden fortfarand­e lyder under samma grundlägga­nde lagar som styrt sedan Big Bang”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden