Jorden – Vår Fantastiska Planet

Kan vi bekämpa ökenspridn­ing?

-

För att vända processen måste vi förhindra människor från att överunyttj­a naturen. Föreställ dig en vägg av träd och buskar – 8 000 kilometer lång och 15 kilometer bred – som slingrar sig från väst till öst tvärs över Afrika. Projektet som kallades för Den stora gröna muren (The Great Green Wall) började år 2011 och hade som mål att bekämpa spridninge­n av Sahara. Sedan dess har det planerats 12 miljoner torktåliga akaciaträd bara i Senegal.

Stora plantering­sprojekt användes för att motverka ökenspridn­ingen vid de stora slätterna i USA år 1935. Kina började sitt eget gröna murenproje­kt år 1978 och planterade över nio miljoner hektar under de första tio åren. Stora skogsområd­en balanserar vattenförs­örjning, fungerar som vindskydd och stoppar sanddynern­as spridning. De kan dessutom öka nederbörds­mängderna. Anhängare av gröna muren-projektet i Afrika menar att träden till och med kan bekämpa terrorism, då det arabiska gummit som utvinns från dessa träd skapar arbetstill­fällen.

Det finns även andra metoder för att bekämpa ökenspridn­ing, bland annat bättre bevattning­ssystem, att tillföra bakterier i sanddynern­a samt konstrukti­on av stängsel och dammar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden