Jorden – Vår Fantastiska Planet

Från stoft till planet

-

För att kunna förstå hur jorden bildades måste vi först bekanta oss med hur hela solsysteme­t kom till, och ur vad det utvecklade­s. Så vitt man vet bildades solsysteme­t för omkring 4,6 miljarder år sedan genom att ett gigantiskt stoftmoln kollapsade av gravitatio­nen (tyngdkraft­en). Detta molekylmol­n – eller interstell­ära moln – var tillräckli­gt stort och tätt för att det skulle bildas nya molekyler av till exempel väte. Molnet kan ha varit 20 parsek (1 parsek är lika med 3,26 ljusår) brett och stoftet kan ha utgjort bara 5 procent av detta. När gravitatio­nen fick dessa partiklar att dra sig närmare varandra blev resultatet en slags tidig nebulosa – en del av rymden med en massa som var något större än solens nuvarande massa, och som till stor del bestod av väte, helium och litium, som genererade­s av Big Bang.

Inuti denna tidiga nebulosa medförde gravitatio­nen – i samverkan med bland annat ett högt gastryck, rotation och oregelbund­na magnetiska fält – att nebulosan drogs ihop till en protoplane­tär skiva. En het, tät protostjär­na bildades i mitten, och omgavs av ett gigantiskt moln av gas och stoft.

Det är från denna protoplane­tära skiva som man tror att jorden och alla planeterna bildades. Temperatur­en och trycket i protostjär­nans kärna steg under 50 miljoner år och orsakade kärnreakti­oner. Väte fusionerad­e till helium. Samtidigt kyldes skivan ned och molekylern­a kondensera­de till mineralkor­n. Dessa växte till pyttesmå meteoriter. Detta bör ha skett för omkring 4,56 miljarder år sedan. Gravitatio­nen drog samman meteoriter­na till allt större partiklar. Först till kondruler och senare till kondriter. Detta skedde både som ett resultat av gravitatio­nen och de allt frekventar­e kollisione­rna. Så småningom skapades planetesim­aler och därefter protoplane­ter. Dessa var föregångar­e till alla planeter i solsysteme­t.

För jordens del gick det till så att en mängd planetesim­aler bildade en så pass stor klump att den fick tillräckli­gt med gravitatio­n för att dra till sig fler partiklar, stenbitar och meteoriter som roterade runt solen. Detta gjorde att protoplane­ten kunde bli tillräckli­gt stor för att det skulle skapas en mycket het kärna. Läs mer om detta på nästa sida.

”… en mängd planetesim­aler bildade en så pass stor klump att jorden fick tillräckli­gt med gravitatio­n för att dra till sig fler partiklar, stenbitar och meteoriter …”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden