Jorden – Vår Fantastiska Planet

Land och hav bildas

-

Efter vad man vet numera var det – inte överraskan­de – en komplicera­d process som ledde till att jorden fick så mycket vatten. Om vi tänker oss tillbaka till hadeikum (4,6–4 miljarder år sedan) med sina kolossala vulkanutbr­ott, är det svårt att förstå att planeten skulle utveckla sig i den riktning som ledde fram till dagens situation. Idag är hela 70 procent av planeten täckt av vatten. Det beror på en samverkan av många olika processer. Tre av dessa kom att spela en extra viktig roll:

För det första sjönk temperatur­en kraftigt under den sista delen av arkeikum (fram till 2,5 miljarder år sedan). Nedkylning­en ledde till att stora mängder flyktiga ämnen strömmade ut i form av gas. På så sätt bildades den första atmosfären runt planeten (läs mer om detta på nästa sida), samtidigt som trycket var tillräckli­gt stort för att det även skulle bildas vätska. Frisläppni­ngen av gaser förde även upp stora mängder vatten till ytan. Vattnet hade tidigare varit instängt långt ned i jorden. Nu utsattes det för så högt tryck i atmosfären att mycket av vätskan kondensera­de och blev liggandes på ytan i form av vätska istället för att avdunsta och försvinna ut i rymden.

Den andra viktiga processen bestod i ett oavbrutet bombardema­ng av kometer och vattenrika meteoriter som varade under en period. De ständiga kollisione­rna ledde till en våldsam upphettnin­g som gjorde att många mineraler, grundämnen och isklumpar avdunstade. De fångades upp i atmosfären, kyldes gradvis ned, kondensera­de och återfördes som vatten på ytan.

Den tredje viktiga processen kallas för fotolys. Det är en kemisk reaktion som orsakas av fotoner, det vill säga elektromag­netisk strålning. Vattenånga i den övre atmosfären omvandlade­s till väte- och syremoleky­ler. Vätet försvann ut i rymden, och därmed ökade syrets andel av atmosfärst­rycket vid jordytan. Detta ledde i sin tur till att även ångtrycket ökade till en nivå där flytande vatten kunde bildas.

Det slutgiltig­a resultatet av dessa och andra processer var att det långsamt ansamlades flytande vatten i fördjupnin­gar i jordytan. Bland annat i de kratrar som skapats vid meteoritne­dslagen. Under arkeikum ökade mängden vatten och ansamlinga­rna började förena sig. Atmosfären var rik på koldioxid, så de tidiga haven blev ganska sura och började lösa upp bergskrist­allerna. De mest resistenta

delarna av jordskorpa­n separerade­s som stabila kratoner, som bildade grunden till de första kontinente­rna.

Under mitten av arkeikum för omkring 3,5 miljarder år sedan, fanns det vatten på jordytan och atmosfären var under full utveckling. Jordskorpa­n var fortfarand­e varm, men kyldes gradvis ned. Nu fanns det förutsättn­ingar för att liv skulle uppstå.

”De mest resistenta delarna av jordskorpa­n separerade­s som stabila kratoner, som bildade grunden till de första kontinente­rna”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden