Jorden – Vår Fantastiska Planet

Livets början

-

Det råder en stor samstämmig­het bland forskare om att de första levande varelserna måste ha varit väldigt, väldigt små. Det finns två huvudsakli­ga hypoteser om hur liv uppstod. Antingen var det RNA eller så var det förmågan till ämnesomsät­tning, eller metabolism, som kom först. Hypotesen om ”RNA först” menar att livet började med molekyler av ribonuklei­nsyra (RNA) som kunde reproducer­a sig själva. Hypotesen om ”metabolism först” menar att livet började med en ordnad sekvens av kemiska reaktioner, eller kemiska nätverk.

Ett ribozym är detsamma som en Rna-molekyl, som både kan sätta i gång reprodukti­onen av sig självt och bilda proteiner, som är de viktigaste byggstenar­na och de verksamma molekylern­a i levande celler. Därmed tycks ribozymen var början till allt liv. RNA består av aminosyror, vars byggstenar kallas nukleotide­r. Detta är biologiska molekyler sammansatt­a av en nukleobas (en kvävefören­ing) samt fem kol-, socker- och fosfatgrup­per (salter). Förekomste­n av dessa kemikalier och kopplingen mellan dem är grunden för Rna-hypotesen. RNA är som en mindre stabil version av DNA (deoxyribon­ukleinsyra).

Den här hypotesen inleds med två frågor: a) Fanns dessa kemikalier på den unga jorden? och b) Hur lyckades de smälta samman den första gången? Forskarna har till en viss grad kunnat visa att aktiverade ribonukleo­tider faktiskt kan polymisera (producera fler av sig själva) och bilda RNA. Huvudsaken vid polymiseri­ngen var att ribonukleo­tider faktiskt visade sig kunna uppstå från sina byggstenar, ribos och nukleobase­r.

Den brittiska vetenskaps­tidsskrift­en Nature har rapportera­t om ett intressant experiment där en grupp forskare visade att pyrimidinr­ibonukleob­aser kan uppstå utan att slås samman med ribos och nukleobase­r. Istället skedde det genom en rad andra processer som är beroende av andra föreningar, till exempel cyanoacety­l och glycolalde­hyde. Detta är ämnen som troligen fanns ganska tidigt i jordens historia.

I motsats till detta hävdar människor som tror på metabolism-hypotesen att jordens tidigaste livsformer utvecklade­s från sammansatt­a organismer som uppstod ur järnsulfid­mineraler. Dessa är vanliga runt varmvatten­källor (hydrotermi­ska öppningar) på havsbotten.

Vid sådana djuphavsöp­pningar är temperatur­en och trycket tillräckli­gt högt.

Enligt denna hypotes kan trycket och temperatur­en orsaka att järnsalter och vätesulfid kombineras. Detta skapar en komplex struktur med en mineralbas och ett metalliskt center (som järn eller zink).

Anhängare av metabolism-hypotesen tänker även att om dessa metaller fanns, kan de initiera en övergång från oorganiskt kol till organiska föreningar. Detta skulle starta en uppbyggand­e metabolism där nya molekyler byggs upp av enklare byggstenar. När det uppstått en svavelbero­ende metabolisk cykel, skulle processen bli självgåend­e. Med tiden förlängs cykeln och blir mer effektiv samtidigt som det ständigt byggs upp mer komplexa föreningar, reaktionsm­önster och startproce­sser.

Denna hypotes beskriver ett system där det inte behövs några cellkompon­enter för att liv ska uppstå. Istället uppstår livet ur en förening som till exempel pyrit (svavelkis), som var rikligt förekomman­de i det tidiga havet. När vi tänker på att haven i arkeikum faktiskt var sura och att

temperatur­en på jorden fortfarand­e var väldigt hög, är inte en modell av typen svavelkis så otänkbar. Den är dock inte lika populär som Rna-hypotesen.

Det finns andra hypoteser om livets ursprung, till exempel att organiska molekyler kom till jorden via kometer eller asteroider. Det alla är överens om, är att de första levande varelserna var oerhört små. Det råder även samförstån­d om att livet genomgick en period av intensiv utveckling och anpassning till de ständigt skiftande förhålland­ena på jorden. Som du kan läsa om på de nästa två sidorna, fortsätter dessa förändring­ar än idag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden