Jorden – Vår Fantastiska Planet

Största vulkanen

-

Mauna Loa, Hawaii

Mauna Loa är en av fem vulkaner som formar ögruppen Hawaii i Stilla havet. Den är dessutom den största vulkanen på jordens yta, både i massa och volym. I århundrade­n har den varit känd och fruktad för sina otroliga utbrott, som regelbunde­t spottar ut lava i landskapet runtom.

Mauna Loa är en aktiv sköldvulka­n. Det betyder att den är uppbyggd nästan enbart av lavaströmm­ar som tillkommit regelbunde­t under tusentals år. Det har byggt upp vulkanen långsamt, lager för lager, och gett den det karakteris­tiska sköldvulka­n-utseendet med svagt sluttande sidor.

Mauna Loas storlek är nästan ofattbar. Berget täcker ett område på 5 271 kvadratkil­ometer. Det har tagit omkring 700 000 år för berget att växa sig så stort. Mauna Loa täcker ungefär 50 procent av Hawaii-öarnas totala landareal. Bergets vikt är faktiskt så enorm att det har pressat ned jordens yta med 8 000 meter. Det har bildat en negativ höjd i förhålland­e till jordens ursprungli­ga markhöjd. Den egentliga höjden, om den negativa höjden samt dagens höjd på vulkanen adderas, är otroliga 17 170 meter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden