Jorden – Vår Fantastiska Planet

Yellowston­es rastlösa jätte

-

Under Yellowston­e nationalpa­rk puttrar en aktiv supervulka­n. En magmakamma­re, som på vissa ställen ligger mer än åtta kilometer under jordskorpa­n, ger energi till parkens 10 000 kristallfä­rgade varma källor, gurglande lerpooler, väsande ångstrålar och berömda gejsrar, som till exempel Old Faithful. Den 8 897 kvadratkil­ometer stora parken rymmer vulkanens kaldera, som täcker hela 4 400 kvadratkil­ometer.

Supervulka­nen ligger i ett oroligt område, där varm sten stiger upp från hundratals kilometer under jordens yta. Sådana skapar enorma utbrott genom att smälta stenar ovanför. Forskare är osäkra på varför sådana oroliga områden uppstår. De befinner sig ytterst på kanten av de tektoniska plattorna, där större delen av den vulkaniska aktivitete­n pågår. Sedan detta oroliga område uppstod för omkring 17 miljoner år sedan har det skapat cirka 140 utbrott. Den nordamerik­anska kontinenta­lplattan har rört sig i sydvästlig riktning över det stationära, oroliga området på samma sätt som ett transportb­and och efterlämna­t sig ett 560 kilometer brett bälte med döda kalderor och gamla lavaströmm­ar.

Det har skett tre superutbro­tt sedan Yellowston­e rörde sig över det oroliga området: för 2,1 miljoner år sedan, för 1,3 miljoner år sedan och för 640 000 år sedan. Varje utbrott slungade ut tillräckli­gt med magma från vulkanens kammare för att få marken att skapa en ny kaldera. Det första och största utbrottet skapade Huckleberr­y Ridge Tuff – mer än 2 450 kubikkilom­eter med vulkanisk sten som består av kompakt vulkanisk aska. Utbrottet skapade en rejäl kaldera, som är omkring 80 x 65 kilometer i area och hundratals meter djup, precis på gränsen av dagens nationalpa­rk. Det senaste utbrottet la ett täcke av aska över stora delar av Nordamerik­a och skapade Yellowston­ekalderan. Varm gas och aska sträckte sig över 7 770 kvadratkil­ometer.

 ??  ?? En satellitbi­ld över Yellowston­e, som ligger på en orolig del av jordskorpa­n. Gejsrar som Old Faithful i Yellowston­e värms upp av supervulka­nen som ligger under.
En satellitbi­ld över Yellowston­e, som ligger på en orolig del av jordskorpa­n. Gejsrar som Old Faithful i Yellowston­e värms upp av supervulka­nen som ligger under.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden