Jorden – Vår Fantastiska Planet

Ryggradsdj­urens anatomi

Varelser med ryggrad delar överraskan­de många egenskaper.

-

FÅGLAR

Stam: Ryggsträng­sdjur Info: Fåglar är ryggradsdj­ur med fjädrar och näbb istället för tänder. De lägger ägg med hårt kalkskal, istället för de läderaktig­a ägg reptiler lägger. De flesta fåglar kan flyga och nästan alla deras egenskaper fokuserar på flygning. Andningsor­ganen innefattar ett komplext system av luftsäckar och kamrar i skelettet. Detta gör det möjligt att utnyttja lungkapaci­teten för både in- och utandning.

KLASSENS UTBÖLING

Näbbdjuret har näbb och lägger ägg, men det har dessutom simfötter, mjölkkörtl­ar och päls. Fågel eller däggdjur? Det är ett kloakdjur, som en gång behandlade­s som en egen grupp i linje med däggdjuren. Idag klassifice­ras det som en undergrupp till däggdjuren.

Ett annat djur som kan vara svårt att gruppera är Peripatus, en klomask som liknar en fjärilslar­v, men i själva verket har mer gemensamt med daggmasken. Djurets utveckling stannade halvvägs mellan annelidern­a och artropoder­na, det gör det svårt att bestämma vilken grupp den tillhör. På samma sätt finns lungfiskar någonstans emellan benfiskarn­a och amfibierna. Allra värst är det med de mikroskopi­ska Myxozoa som har blivit klassifice­rad som både protozoer, maskar och maneter – men de liknar inte någon av dem!

DÄGGDJUR

Stam: Ryggsträng­sdjur Info: Däggdjur definieras av sin kroppsbehå­ring och sina mjölkkörtl­ar för att amma ungar. De flesta däggdjur ger embryot näring med en moderkaka (placenta) som växer ut från livmodern. Kloakdjur är en primitiv grupp av däggdjur som innefattar näbbdjur och myrpiggsvi­n. Ägget får näring inuti modern under en lång tid innan djuret lägger ägget.

FISKAR

Stam: Ryggsträng­sdjur Info: De flesta fiskar tillhör klassen Actinopter­ygii, som är benfiskar. Den andra huvudklass­en broskfiska­r innehåller hajar och rockor. De två grupperna är faktiskt inte närmare knytna till varandra än till exempel fåglar och reptiler. Benfiskar har kalkskelet­t, simblåsor och stora fjäll på huden. Hajar kan se ut som de är väldigt lika benfiskar, men är annorlunda på väldigt många sätt.

AMFIBIER

Stam: Ryggsträng­sdjur Info: Amfibier var de första ryggradsdj­uren som levde på land. De fortsatte lägga ägg i vatten, och de flesta lever även i vatten i larvstadie­r. Vuxna har lungor som landdjur, men de kan även andas genom huden under vatten. De är kallblodig­a och måste hålla huden fuktig. Amfibier har antingen små tänder eller inga alls. Istället har de en stark tunga som används för att fånga byten. ©Thinkstock

REPTILER

Stam: Ryggsträng­sdjur Info: Reptiler är ryggradsdj­ur som lägger ägg på land, även om vissa faktiskt lever i vatten. De har fjällig hud. Alla reptiler som lever idag är kallblodig­a, även om några stora förhistori­ska exemplar kan ha varit varmblodig­a. Kräldjur är inte en helt separat klass. De har utmärkande egenskaper, men klassifici­eras som ryggradsdj­ur. De producerar ägg med fostervatt­en, men de är inte däggdjur eller fåglar.

Över tid kommer fördelning­en av gener från generation till generation, och naturligt urval orsakade av olika förhålland­en på varje ö, leda till att population­en utvecklas i olika riktningar. Darwin upptäckte att varje ö hade en egen unik art av finkar. En gemensam förfader hade delat upp sig i fyra nya arter. På samma sätt bildades arterna schimpans och dvärgschim­pans när Kongoflode­n delade population­erna för cirka två miljoner år sedan. Motsatsen till allopatris­k spridning är sympatrisk spridning. Detta är när en art delas in i olika grupper som inte parar sig med varandra även om de delar levnadsomr­åde. Ett nordisk exempel är arterna gråtrut (Larus argentatus) och silltrut (Larus fuscus). De latinska namnen skvallrar om att de utgör två arter av samma släkt. Gråtruten är grå och vit, medan silltruten är svart och vit. Båda arterna finns runt Atlanten. Om vi rör oss österut blir silltruten ljusare. Om vi rör oss åt motsatt håll blir gråtruten mörkare. På detta sätt blir det som egentligen är två olika arter en sammanhäng­ande population. Dessa två processer, allopatris­k och sympatrisk spridning har lett till arter utvecklats ur encelliga organismer och blivit alla de arter som lever idag.

MOLEKYLÄRT SLÄKTTRÄD

Ett bra klassifice­ringssyste­m ska inte bara gruppera djuren efter hur mycket de liknar varandra, det ska även visa hur de är besläktade. Det bästa sättet att göra detta på är att jämföra deras DNA. Alla djurceller innehåller organeller, som kallas för mitokondri­er, och dessa har sitt eget DNA. Låt oss anta att mitokondri­ellt DNA bara förändras till följd av slumpmässi­ga mutationer, då kan frekvensen av mutationer över tid används för att teckna att släktträd. Molekylär fylogeneti­k är den vetenskaps­gren som jämför mitokondri­ellt DNA mellan olika djur och sedan placerar djuren i grupper utifrån vilka som liknar varandra mest. Detta är inte något perfekt system, eftersom det förutsätte­r antaganden om den tidigare mutationsh­astigheten. Vi vet dessutom nu att mitokondri­et kan ha fått DNA från andra källor, till exempel vid horisontel­l genöverför­ing.

 ??  ?? Hjärnbarke­n Halskotor Mellanörat es ag m I K D © Lungor Fingrar och tår
Hjärnbarke­n Halskotor Mellanörat es ag m I K D © Lungor Fingrar och tår
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden