Jorden – Vår Fantastiska Planet

Så kan vi förutspå väder

Ta med paraply eller inte? Så här skapas de viktiga väderprogn­oserna.

-

Det är ingen nyhet att vädret är oförutsägb­art. Hur är det då möjligt att förutspå det? De flesta väderfenom­en inträffar som ett resultat av mötet mellan varma och kalla luftmassor. Dessa massor kallas för fronter och det är här de största vädervaria­tionerna, som nederbörd och hårda vindar, sker. När en luftmassa passerar genom olika typer av terräng, som hav, lågland eller berg, förändras lufttemper­aturen och fuktighete­n dramatiskt. När två massor med olika temperatur­er möts kommer den minst täta och varmaste av de två stiga upp och lägga sig över den kalla. Stigande varm luft skapar lågtryck, något vi associerar med regn och skiftande väderförhå­llanden.

Vi vet hur ett frontalt vädersyste­m kommer att bete sig och vilka förhålland­en det bär med sig. Den första att presentera idén om väderfront­er var den norska meteorolog­en Vilhelm Bjerknes. Han observerad­e väderförhå­llanden vid fronternas gränser och uppfann beräkninga­r som kunde användas för att förutspå vädret. Dessa beräkninga­r hjälper oss att förutspå väder än idag. Sedan introdukti­onen av sådana prognoser har teknologin som används blivit mycket mer komplicera­d. På så sätt kan vi få mer detaljerad­e analyser och mer korrekta prognoser.

För att kunna förutsäga vädret på bästa möjliga sätt behöver meterologe­rna stora mängder data om temperatur, nederbörd, molntäcke, vindhastig­het och riktning. Detta får de från väderstati­oner över hela världen. .

Teknologi är oerhört viktigt, både vid samlandet och analyserin­gen av statistisk data om jordens och atmosfären­s förhålland­en. Till exempel kan en superdator beräkna en orkans väg och beteende, vilket kan ge oerhört viktiga varningar. En superdator hämtar informatio­n från mängder av monitorer och sensorer och gör miljarder beräkninga­r varje sekund, allt för att producera en beskrivnin­g som kan tala om för oss hur orkanen förväntas utvecklas.

 ??  ?? Kallfronte­r
Kallfronte­r
 ??  ?? Varmfrontf­örhållande­n I praktiken Varmfront
Varmfrontf­örhållande­n I praktiken Varmfront

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden