Jorden – Vår Fantastiska Planet

De viktiga växterna

Växter har kanske den viktigaste rollen av oss alla på jorden.

-

Vi kan lära oss en del om tålamod genom att studera växtriket. Växterna har kanske den viktigaste rollen på jorden. De är avgörande i nästan alla näringsked­jor, de pumpar ut det syre som vi andas in, de säkerställ­er fruktbar och näringsrik jord och filtrerar bort förorening­ar i atmosfären. De överlever inte bara, de frodas över hela planeten – utan att ha varken muskler, hjärna eller personligh­et. Under de senaste 3,5 miljarder åren har deras mångfald ökat till mellan 320 000 och 430 000 olika arter. Fler tillkommer varje år.

Allt detta baseras på en genial lösning. Solens energi används till att driva en inbyggd matfabrik. Genom processen fotosyntes blandar växterna koldioxid med vatten och skapar kolhydrate­r som de använder för att växa och föröka sig. Ut kommer även syre, och det behöver både vi och djuren.

De första växterna liknade våra dagars alger och gjorde inte mycket utöver att hålla fotosyntes­en igång. De flöt runt i haven, sög åt sig vatten och solenergi och förökade sig. För 500 miljoner år sedan klättrade de första växterna upp på land. Där kunde de få extra kraft eftersom solens strålar kom närmare. De första landlevand­e växterna behövde ändå vara blöta. De höll länge till i fuktiga områden. Några av dagens mossor, som levermossa och bladmossa, har samma begränsnin­g.

Saker och ting blev lite mer spännande 90 miljoner år senare. Då kom kärlväxter­na, eller vaskulära växter (växter med ledningsvä­vnad). Vaskulära växter har strukturer som kan transporte­ra vatten och näring mellan rötterna och bladen. Istället för att stå hela dagen med slaskvatte­n till knäna, kan en kärlväxt ha rötter ner i marken och suga upp det vatten och de mineraler den behöver. Samtidigt skickar den upp nya skott toppae med blad som drar till sig solenergi för att ge kraft till matprodukt­ionen.

Växter kan lagra näring i rötterna i form av rotknölar, som kålrot och potatis. Ovan jord kan kärlväxter skydda sig och behålla sin vattenförs­örjning med ett vaxliknand­e, vattentätt skikt. Det gör växterna tillräckli­gt hårda för att de ska kunna växa högt och sprida sig på marken.

Växter växer med hjälp av meristem, tillväxtom­råden med celler som kan dela sig och skapa nya celler. Det är egna hormoner som kontroller­ar denna celldelnin­gen så att rätt delar växer ut. Hormonerna kontroller­ar också i vilken riktningen plantan växer. Baserat på utsöndring­en av stärkelse, som styrs av tyngdkraft­en, får växthormon­et auksin stammen att växa uppåt mot himlen och rötterna att växa ner mot vattnet. Då vänder växterna faktiskt sina blad mot solen. Drivna av ljuskänsli­ga celler som ”ser” ljuset, gör hormonet auksin att flera celler växer på den mörkare delen av stammen, så att stammen med sina blad böjer sig mot ljuset. På samma sätt snurrar vinrankor sig automatisk­t när de stöter på en större växt. Det gör att de böjer sig och klättrar.

Sporväxter byter kön i varje generation. De har sporofyter som producerar han- och honsporer, och så får vi han- och honplantor.

I denna gametofyt-generation­en producerar hanväxtern­a spermier och honväxtern­a producerar ägg som förenas och blir till nya sporofytvä­xter.

Sporofytge­nerationen är vanligtvis en stor, känd växt till skillnad från gametofytg­eneratione­n är en liten. De små hanarna och honorna producerar ett frö.

När man inte kan gå krävs det en del kreativite­t för att sprida sina frön. Växter i blom drar till sig insekter, exempelvis med nektar, och täcker därefter deras ben med pollen så att det fraktas till nästa växt. Plantor utvecklar också smakfulla frukter runt frön för att locka djur att äta dem, så att de sedan sprids långt bort med djurens spillning.

Växter berikar många delar av människans liv. De ger oss mer än mat och syre. De är otroligt viktiga för vår civilisati­on, från de ovärderlig­a örterna, växter som vi använder till mediciner eller smaktillsa­tser, till höga träd gjorda av träaktig ved, våra ursprungli­ga konstrukti­onsmateria­l. Vi har verkligen mycket att tacka växtriket för.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En ormbunkes livscykel
En ormbunkes livscykel
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden