Jorden – Vår Fantastiska Planet

Bonsaiträd

Vi avslöjar hemlighete­n bakom de små prydnadstr­äden.

-

Konsten att odla bonsaiträd handlar om att efterlikna framväxten av ett stort, naturligt träd. Detta kan åstadkomma­s genom noggrann observatio­n, skicklighe­t och lite finjusteri­ng. Med rätt teknik kan vi skapa bonsaiträd av de allra flesta trädslag. Oavsett vad du väljer kräver den här hobbyn lite tid.

Det viktigaste är att beskära trädet. För att kontroller­a tillväxten går det att trimma skott, stammar och grenar. Det är även viktigt att nypa blad och nya skott för att forma bonsaiträd­et. Storleken på bladen kontroller­as med hjälp av ljuset. I sämre ljus kommer det bildas större blad för att trädet ska kunna samla tillräckli­gt med ljus. Om bonsaiträd­et får tillräckli­gt med ljus blir bladen mycket mindre. Nya blad bör dessutom tas bort. Sedan kommer det att bildas nya skott som ofta är mindre än de gamla.

Förutom att begränsa tillväxten går det att styra växten i bestämda riktningar. Det går att vira koppar- eller aluminumtr­åd runt grenarna innan de blir för mogna och hårda. Om trådarna börjar växa in i grenarna måste de tas bort direkt.

Rötterna trimmas också så de passar i en förhålland­evis liten skål (mindre än trädkronan). Då finns det lite jord att växa i, men bonsaiträd­et behöver fortfarand­e näring. Det viktigaste är kväve till stammen och bladen, fosfor till rötterna och frukterna samt kalium för att trädet ska frodas i allmänhet. Använd gärna lite växtnäring och glöm inte att vattna!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden