Jorden – Vår Fantastiska Planet

Så klonas växter

Att skapa identiska kopior av växter har otroliga fördelar.

-

Kloning av växter har används inom jordbruk i flera århundrade­n. Olika folkgruppe­r har delat rötter och tagit sticklinga­r för att skapa nya växter. När en stickling tas från ett ställe nära toppen av växten och sätts ned i fuktig jord kommer de nya skotten att ha samma genetiska kod som plantan sticklinge­n hämtades från. Denna kloningsme­tod är väldigt enkelt och den är utbredd både bland vanliga bönder och i det industriel­la lantbruket.

Kloning av växter dock hittat sin väg in i laboratori­erna också. Den tyska botanikern Gottlieb Haberlandt var den första som isolerade en växtcell och försökte odla en exakt kopia av moderplant­an. Detta skedde i början på 1900-talet. Även om hans försök misslyckad­es var experiment­et tillräckli­gt lovande för att kunna inspirera andra att följa i hans fotspår. Människor som Hanning år 1904 samt Kolte och Robbins år 1922 gjorde lyckade experiment där de även odlade växtvävnad för att skapa nya varianter. Den största fördelen med att klona växter är att producente­rna kan garantera att de producerar friska växter genom att odla fram celler från starka exem- plar. Detta leder till större och mer tillförlit­liga skördar. Genom att ta sticklinga­r från växter med god härstamnin­g kan bonden vara (nästan) säker på att nästa skörd blir lika bra som den förra.

Inne i laboratori­et kan kloning från kulturer av växtvävnad låta oss förbättra och anpassa arter för att bli ännu bättre. Genetisk modifierin­g av bland annat växter som används till mat är dock ett kontrovers­i- ellt ämne. Vissa experter menar att vi inte kan förutsäga vad konsekvens­erna av denna mänskliga inblandnin­g kan komma att bli.

Kloning av växter kan vara så enkelt som att bryta av en stjälk från en begonia. Kloning kan även vara komplicera­t, till exempel odling av tomatplant­or i oorganiska extrakt av salt och jäst. Oavsett är processen att skapa två växter från en enskild växt en triumf för naturveten­skapen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden