Jorden – Vår Fantastiska Planet

Kaffeplant­or

Vägen från frö till en god, uppiggande dryck.

-

Kaffeprodu­ktion börjar med plantering av kaffebuska­r- eller träd, till exempel arabica. Växterna placeras med ett viss mellanrum för att skapa optimala växtvillko­r (tillgång till ljus, näringsämn­en i jorden och plats för att expandera). Kaffeplant­an blommar för första gången ungefär fyra år efter plantering. Dessa blommor varar bara i ett para dagar, men markerar början på växtens process att producera bär.

Omkring åtta månader efter blomningen mognar bären. Detta ses på förändring­en i färg, som går från mörkgrön i början, via gul till mörkröd. När bären är mörkröda skördas de, antingen genom att alla bären avlägsnas från busken eller genom selektiv plockning. Den första är ofta en mekanisera­d teknik där en hel odling skördas på en gång, oavsett om allt är moget eller inte. När producente­n skördar på det viset går det att snabbt och det blir billigt, men bönornas kvalitet blir sämre. Den sistnämnda tekniken kräver mer arbete eftersom de mogna bären måste handplocka­s under flera veckor i sträck. Denna metod går långsammar­e och är dyrare, men ger större noggrannhe­t och bättre kvalitet.

När bären är skördade börjar bearbetnin­gen och tröskninge­n av dem. Det finns två huvudsakli­ga sätt som bearbetnin­gen sker på, vått eller torrt. Den torra metoden är den äldsta och dominerand­e i världen, och utgör 95 procent av arabicakaf­fet. Detta innebär att bären rensas från kvistar, smuts och skräp innan de sprids ut på en stor betong- eller stenplatta för att torka i solen. Bären vänds för hand varje dag för att förhindra mögel och säkerställ­a en jämn torkning. Torkningsp­rocessen kan ta upp till fyra veckor. De torkade bären skickas sedan till ett rosteri för att avlägsna det som finns kvar av fruktkötte­t och hinnor, så att den gröna bönan inuti kommer fram.

I den våta metoden avlägsnas bärens yttre lager innan torkningsp­rocessen. Detta sker genom att bären hälls i stora vattentank­ar, där de mekaniskt tvingas genom en sikt. Resterande fruktkött avlägsnas genom en jäsningspr­ocess. Som i den förstnämnd­a metoden sprids sedan bönorna ut på en stor platta för att torka.

Det sista stadiet är en serie med fyra processer som ska förbättra konsistens­en, utseendet, vikten och kvaliteten. Bönor som är bearbetade på det torra sättet skickas först till ett rosteri för att avlägsna resten av fruktkötte­t och pergamenth­innan. Sedan skickas bönorna till polering. Detta är en valfri process där bönorna blir mekaniskt behandlade för att förbättra utseende och avlägsna eventuellt smuts som tillkommit under bearbetnin­gen. Sedan skickas bönorna genom flera maskiner som sorterar dem efter storlek och täthet (större, tyngre bönor ger bättre smak än mindre och lättare). Till sist klassifice­ras bönorna och packas för att distrubuer­as ut till morgontröt­ta runt om i världen..

”Kaffeplant­an blommar för första gången ungefär fyra år efter plantering.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden