Jorden – Vår Fantastiska Planet

Otroliga Amazonas

Lär känna världens mäktigaste flod och regnskogen som omger dess stränder.

-

Inga broar korsar flodens huvudkanal. Bristen på städer gör det onödigt att starta sådana projekt. Den massiva sötvattens­trömmen blandas ut i den salta Atlanten upp till 1 600 kilometer från land. Hela 15 procent av jordens fiskarter (3 000) håller till i Brasiliens Amazonas.

Amazonas är en av världens två längsta floder. Den sträcker sig otroliga 6 800 kilometer från öst till väst genom Sydamerika, det är lika långt som avståndet mellan New York och Rom. Den är även världens största flod i volym och transporte­rar 20 procent av världens sötvatten och mer vatten än de sju näst största floderna tillsamman­s. Den gigantiska strömmen matas med regn och snö som faller i ett nederbörds­område i cirka 40 procent av Sydamerika. Detta område kallas för Amazonasbä­ckenet och är omgivet av tre bergskedjo­r; Anderna i väster, högländern­a i Guyana i norr och högländern­a i Brasilien i söder. Amazonasbä­ckenet har fått sitt namn från floden. Det är världens största lågland, med en yta på cirka sju miljoner kvadratkil­ometer. Det är ungefär lika stort som Australien. På sina bredaste ställen sträcker bäckenet sig hela 2 780 kilometer från norr till söder. Omkring 85 procent av området är täckt av regnskog.

Regnskogen är världens största (drygt 12 gånger Sveriges yta). Denna tätt bevuxna region innehåller hälften av världens återståend­e regnskog och kallas ofta för jordens lungor. Det uppskattas att ungefär 20 procent av världens syre produceras av Amazonas trädkronor, som använder koldioxid och frigör syre i en storskalig fotosyntes. Regnskogen i Amazonasbä­ckenet har bildats tack vare det tropiska klimatet. Området ligger cirka 15 grader från ekvatorn. Förhålland­ena är varma och fuktiga året om, med liten variation mellan säsongerna. Genomsnitt­stemperatu­ren ligger runt 26 grader och det regnar i genomsnitt 250 dagar om året. Det stadiga, tropiska klimatet gör att många snabbt växande växter trivs bra. På bara en hektar av Amazonas regnskog i Ecuador hittade forskare otroliga 473 olika trädtyper. De högsta träden kan bli upp till 46 meter höga och leva i tusentals år. De stora trädkronor­na tar emot upp till 70 procent av ljuset och 80 procent av regnet. Det hindrar vattnet från att nå skogsbotte­n. Under trädtoppar­na finns en slags andra våning som är full av mindre träd och buskar.

När ett träd dör kommer ett mindre träd eller ett skott snabbt växa fram och ta över platsen i solen. När ett träd dör faller löven snabbt och bidrar till ekosysteme­ts näring i skogen. Amazonasbä­ckenet kryllar av liv. Mer än en av tio arter lever i Amazonas regnskog och många finns bara här. Här finns bland annat 20 procent av världens fågelarter, 370 reptilarte­r, tusentals trädlevand­e varelser och 7 500 fjärilsart­er. Som jämförelse finns det cirka 60 dagfjärils­arter i England och 122 i Sverige.

Ännu fler arter är fortfarand­e okända. Enligt WWF (World Wide Fund for Nature) upptäcktes i genomsnitt tre nya växt- och djurarter varje dag mellan 1999 och 2009. Bland de som upptäcktes fanns en fyra meter lång orm, en skallig papegoja och en blind, scharlakan­sröd havskatt.

Regnskogen hotas av avskogning och klimatförä­ndringar. En framtida temperatur­förhöjning på fyra grader skulle torka ut 85 procent av skogen inom hundra år. Under loppet av de senaste 50 åren har minst 12 procent av träden huggits ned till förmån för jordbruket. Runt 80 procent av dessa nyupprätta­de jordbrukso­mråden används som betesmarke­r för boskap. Regnskogen är så stor att den producerar 50 procent av regnet som faller där. Med färre träd kan regnskogen torka ut och dö på grund av torka eller bränder. WWF varnar för att vegetation­en i Amazonas regnskog innehåller mellan 90 och 140 miljarder ton kol. Om varje döende växt släppte ut sin lagrade kol i atmosfären skulle det öka den globala uppvärmnin­gen betydligt.

 ??  ??
 ??  ?? För 15 miljoner år sedan rann Amazonas ut i Stilla havet. Sedan steg Anderna och floden var tvungen att hitta nya vägar. Amazonas vattennivå kan variera med svindlande 15 meter. Manaus är en hamnstad med 1,6 miljoner invånare som enbart kan nås via en...
För 15 miljoner år sedan rann Amazonas ut i Stilla havet. Sedan steg Anderna och floden var tvungen att hitta nya vägar. Amazonas vattennivå kan variera med svindlande 15 meter. Manaus är en hamnstad med 1,6 miljoner invånare som enbart kan nås via en...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden