Jorden – Vår Fantastiska Planet

Nilens under

VI UTFORSKAR

-

Vi menar i den här artikeln att Nilen börjar där Victoriani­len rinner ut från Victoriasj­ön (se nästa sida). I Khartoum i Sudan förenas floden Vita Nilen med Blå nilen, och längre ned även med Atbara. Blå Nilen och Atbara flyter båda från Etiopien. Nilen är då 5 760 km. Räknar vi med bifloden Kagera, som slutar i Victoriasj­ön i Ugana, är Nilen 6 671 km lång. I Joanna Lumleys reseprogra­m Drömmen om Nilen (Jewel in the Nile) följer vi floden Rukarara upp i skogen i Rwandas berg, omkring 2 400 m ö.h., där vattnet sipprar ut från en sluttning, 6 719 km från Medelhavet. Hur lång floden är beror alltså på om vi bara räknar med huvudflode­n eller om vi inkluderar hela vattendrag­et.

När snön på det etiopiska höglandet smälter forsar ny näring fram längs Nilen. Hur påverkar floden livet för dem som bor längs med dess stränder?

För Egypten är Nilen en källa till liv. Sedan forna dagar har översvämni­ngen under snösmältni­ngen på det etiopiska höglandet fört med sig näringsrik­t slam, som skapat odlingsbar­t land. Från Blå Nilen kommer hela 70 procent av vattenflöd­et. Bifloden Atbara bidrar med 20 och Vita Nilen bidrar bara med 10 procent. Större delen av slammet stannar i konstgjord­a Nassersjön, men grundvatte­nsådran under Nilen till Medelhavet innehåller också mycket vatten som kan pumpas upp och användas till bevattning. Dessutom är Nilen betydelsef­ull för industrin och flodtransp­orter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden