Jorden – Vår Fantastiska Planet

Livet i korallreve­n

I dessa effektiva ekosystem finns det en otrolig biologisk mångfald, men små förändring­ar kan rubba balansen.

-

Korallrev kallas ofta för havets regnskog och det är inte svårt att förstå varför. De tropiska reven trivs i klara, varma vatten, och de ger näring och skydd till många olika arter – från pyttesmå varelser till toppredato­rer. I denna miljö är varje växt och djur beroende av sina grannar för att klara sig. Om en del blir skadad eller försvinner kan det leda till stora förändring­ar i sättet ekosysteme­t fungerar på. Resultatet kan bli förödande för korallreve­t.

Ett rev börjar med att steniga korallpoly­per får fäste. De har fått sitt namn för att de utsöndrar ett skelett av kalciumkar­bonat. Så småningom utvecklar de sig till stora, revbildand­e kolonier som hålls samman av olika arter, från kalkhaltig­a alger till ryggradsdj­ur. Levande, mjuka koraller, svampar och sjöanemone­r lever också i korallreve­ns skrymslen och vrår. Det finns även många ormarter, som i sin tur blir näring till asätare och rovdjur, som sjöstjärno­r och sjöborrar.

Allt eftersom revet lockar till sig fler arter, blir även mer näring tillgängli­g. På så sätt blir revet en allt mer attraktiv livsmiljö. Blötdjur, som bläckfiska­r, sjösniglar och musslor, kommer dit för att leva i skydd av korallerna. Detsamma gäller kräftdjur som krabbor, hummrar och räkor. Vissa räkor är särskilt användbara för revet eftersom de fungerar som ett slags reningssys­tem och äter upp parasiter från större djur.

Det finns flera hundratals arter som lever permanent på rev. Andra kommer bara dit för att äta. Hajar och stora fiskstim letar sig hit för att få mat – och deras rester blir mat till de mindre arterna runt revet. Andra arter passerar bara förbi. Det gäller till exempel havssköldp­addor som stannar till för att få näring under sina långa resor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden