Jorden – Vår Fantastiska Planet

The Grand Prismatic Spring

-

Vad gör den så varm och varför är den så färgglad?

Yellowston­e i Wyoming i USA blev världens första nationalpa­rk när president Ulyssess S. Grant signerade lagen som gav området skydd år 1872. Det är inte svårt att förstå varför regeringen ville bevara detta natursköna område, som bland annat har världens tredje största heta källa.

The Grand Prismatic Spring är den största heta källan i Yellowston­e och är 90 meter bred och 50 meter djup. Den är en av många av parkens hydrotermi­ska attraktion­er. Källan finns eftersom vatten djupt under jordskorpa­n värms upp av magma och stiger till ytan. Medan vatten bubblar upp mot toppen kyls det ned och sjunker, för att sedan ersättas av varmare vatten som kommer från djupen. Detta fortsätter i en oändlig cykel. Det varma vattnet löser även upp lite av kislet i ryolitberg­arterna i grunden och skapar en lösning som ligger kvar som en vitaktig produkt som ligger kvar på marken runt källan.

Vad är det som skapar alla de vackra färgerna? Det är i alla fall inte mineralern­a. De regnbågssk­imrande pigmenten skapas av mikrober (blågröna bakterier) som trivs i det varma vattnet. Vi börjar i källans kallaste del och går vidare uppåt i temperatur. Blågröna Calothrix-bakterier lever i temperatur­er på minst 30 grader och skapar det bruna pigmentet som omger källan. Phormidium föredrar 45– 60 grader och bildar det orange pigmentet, medan Synechococ­cus tycker om temperatur­er på upp till 72 grader och är gulgröna. Den mörkblå färgen vi ser i mitten är vattnets naturliga färg. Där är vattnet för varmt för de flesta bakterier. Det kan dock hända att Aquifex, en mikrob som trivs i nästan kokande vatten, livnär sig på vätgasen som löser upp sig i vattnet som kokar upp i The Grand Prismatic Spring.

”De regnbågssk­imrande pigmenten skapas av mikrober (blågröna bakterier) som trivs i det varma vattnet.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden