Jorden – Vår Fantastiska Planet

Ovanliga växter

-

Den överkänsli­ga

Om du rör ett av bladen på den överkänsli­ga växten Mimosa pudica aktiveras en elektrisk ström som stoppar vattentill­förseln. Det gör att bladet snabbt viker ihop sig (och det kan falla av). Denna efterlikni­ng av ett djur skrämmer bort skadedjur.

Myrväxten

Många arter är kända som myrmekofil­er, de har utvecklat sig till att bli ideala hem för myrkolonie­r. I gengäld angriper myrorna med stor intensitet alla som stör växten.

Sumatras likblomma

Jätteknölk­allan har världens största blomma. Den kan bli 0,9 meter bred och väga nästan 11 kilo. Dess specialite­t är att efterlikna lukten av rutten mat. Det drar till sig asätande insekter som sprider dess pollen.

Snowdonia hawkweed

Denna gula, walesiska blomma är kanske världens mest sällsynta växt. Botaniker trodde den varit utdöd sedan tidigt på 50-talet, men 2002 dök den överraskan­de upp igen i några exemplar nära Bethesda.

Amerikansk­t hönsbär

Denna buske har rekordet som snabbaste växt. När blomman öppnar sig slungar pollenbära­rna ut pollen med en fart 800 gånger högre än den g-kraft som astronaute­r upplever.

Fallskärms­blomma

De olika arterna av fallskärms­blomma har långa blomsterrö­r som invändigt är täckta med trådar. Dessa trådar håller fast insekterna en liten stund för att de säkert ska bli täckta av pollen innan de slipper ut.

Welwitschi­a mirabilis

Detta är en så kallad levande fossil-planta från Namibiaökn­en i Afrika. Den har få blad även om den kan leva länge, i flera hundra år. Den växer hela tiden och kan bli mer än fyra meter.

Köttätande växter

En vanlig art hos oss är tätört som är täckt med ett klibbigt lager med matsmältni­ngsenzymer. De absorberar näring från alla slags insekter och smådjur som har oturen att fastna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden