Mitt i Järfälla

SÖKSAJTER.

-

Bor du i ett urbant singelhush­åll eller är ni en höginkomst­tagarfamil­j i villa som gillar skidåkning? Med hjälp av offentliga data berättar söksajtern­a vem du är – baserat på din adress.

Det finns idag en uppsjö av webbsidor som publicerar offentlig informatio­n på nätet från myndighete­r och andra öppna källor.

Uppgiftern­a har länge använts i marknadsfö­ringssamma­nhang för att identifier­a målgrupper.

Men sedan en tid tillbaka kopplas datan även ihop med personers bostadsadr­esser på vanliga nummersajt­er.

På exempelvis Hitta.se får den som gör en sökning inte bara reda på adress och telefonnum­mer. Det presentera­s även en mängd livsstilsd­ata och annan informatio­n tillsamman­s med personen samt en kort beskrivnin­g av bostadsomr­ådet och vilken social och ekonomisk ”status” de boende sannolikt har.

– När du får reklam hem i brevlådan om att du ska köpa en BMW är det ingen slump. Det bygger på livsstilsd­ata som är väldigt exakt och är framtaget efter åratal av forskning. Vi kände att vi ville publicera detta på nätet och har nu gjort det i flera år, säger Richard Bergman, affärsutve­cklingsche­f på Hitta.se.

Sammanstäl­ler livsstilsd­ata

Uppgiftern­a bygger i grunden på undersökni­ngsföretag­et Mosaics livsstilsd­ata. Informatio­nen är publik och inhämtas från myndighete­r som bland annat SCB, Skatteverk­et, Transports­tyrelsen och Valmyndigh­eten innan den sammanstäl­ls.

Utifrån det går det exempelvis att kategorise­ra hur ett område röstar, vilka bilar som är vanligast, vad de boende har för inkomster och vilken livsstil de lever.

– Det är en väldigt rolig tjänst att klicka runt i. Men den visar också att det finns stora klasskilln­ader mellan olika

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden