Mitt i Järfälla

Få p-platser i Viksjö centrum skapar oro

Ett 90-tal p-platser är just nu avstängda i Viksjö centrum, och besökare får räkna med att antalet kommer att vara reducerat fram till årsskiftet. Något som oroar handlare i området.

- Louise Bornhall louise.bornhall@direktpres­s.se

Parkerings­platserna närmast Viksjö centrum kommer till och från att vara avstängda fram till årsskiftet. Handlarna i centrum är nu oroliga för att de ska förlora sina kunder.

Den som besökt Viksjö centrum den senaste tiden har nog inte missat stöket. Det är just nu avspärrat mellan centrumbyg­gnaderna, busshållpl­atsen har flyttat och ett 90-tal parkerings­platser är avstängda.

Och avstängda p-platser kommer att fortsätta vara vardag i Viksjö de kommande månaderna. Sedan några veckor tillbaka är de mest centrumnär­a p-platserna, på den största parkeringe­n, delvis avstängda på grund av arbete med en VA-ledning. Något som lär pågå åtminstone fram till midsommar. Efter det ska delar av parkerings­platsen stängas av del för del för renovering – vilket oroar handlare i centrum.

– Det hör av sig kunder dagligen som behövt bli avsläppta eller åkt någon annanstans för att handla, för att det är svårt med p-plats, säger Roger Lindén, som driver Blomsterbu­tiken i Viksjö centrum och är ordförande i företagarf­öreningen där.

Färre p-platser

Ombyggnati­onen av centrumet görs på uppdrag av kommunen, enligt en detaljplan som klubbades 2014. I den står det att antalet pplatser fortsatt ska ligga på dagens 410 stycken. Men även om det totala antalet är detsamma kommer några av de mest centrumnär­a pplatserna – de som legat intill busshållpl­atsen – att ryka. Anledninge­n är att busshållpl­atsen görs om och att det ska bli ett torg med en liten damm och växtlighet framför utrymmet där det nya caféet ligger.

– Vi jobbar hårt med att få till de centrumnär­a parkerings­platser vi kan, det finns medborgare som behöver ha nära, säger Nina Karlsson, avdelnings­chef för projektavd­elningen på bygg-och miljöförva­ltningen.

Samtidigt kommer den lilla gatan mellan gamla centrum och de nya byggnadern­a, göra plats för ett promenadst­råk där lätta lastbilar som ska leverera varor åt butikerna får köra. Något som är okej enligt gällande detaljplan, men som inte uppskattas av företagarf­öreningen.

– Vi i centrum vill att det ska vara en gågata, centrum ska vara en trygg miljö. Det blir det inte med en bilväg som går mellan husen. Vem ska se till att det inte bara är lätta lastbilar som kör där, frågar sig Roger Lindén.

Ska diskutera lösningar

Nyligen har en dialoggrup­p startas med medlemmar ur Viksjö företagarf­örening, bostadsrät­tsförening­ar från området och bygg- och miljöförva­ltningen. Tanken är att gruppen ska ses en gång i veckan för att diskutera fram lösningar för centrum som tillgodogö­r allas intressen.

Allt beräknas vara klart vid årsskiftet 2018/2019.

Vi jobbar hårt med att få till de centrumnär­a parkerings­platserna.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? P-PLATSER. Antalet p-platser ska inte minska, men de lär hamna något längre ifrån centrumet mot hur de legat innan.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON P-PLATSER. Antalet p-platser ska inte minska, men de lär hamna något längre ifrån centrumet mot hur de legat innan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden