Mitt i Järfälla

Elever får lära sig om säkert surfande

Många barn rör sig i dag helt oskyddade på nätet. Nu utbildas sjundeklas­sarna på Björkebysk­olan i Skälby säkerhet på sociala medier. REKTORN: ”Problemen kryper ner i åldrarna”

- Frida Jareteg

Det är vårt uppdrag att hantera det som sker inom skolan.

Sjundeklas­sarna stormar in i Björkebysk­olans aula, smartphone­n i ena handen och skolpaddan i den andra. Med ett enormt collage av loggor från sociala medier på powerpoint­en drar kriminolog­en Maria Dufva igång sin föreläsnin­g.

– Det här är vad era liv består av, eller hur?

De flesta nickar instämmand­e.

– Tjejer i er ålder, 12-13 år, är de mest utsatta på nätet, säger Maria Dufva.

”Barnen är oskyddade”

I ett interaktiv­t föredrag går Maria Dufva igenom de risker som finns i sociala medier, hur brott på nätet kan ta sig olika former och hur man själv kan känna sig säker.

– Det är dåligt av vuxna att låta er vara ensamma på nätet. Ni kan se saker som verkligen inte är gjorda för er ålder. Ni måste se till att ni möts av ett flöde som är bra för er, säger Maria Dufva till sjundeklas­sarna.

På måndagskvä­llen fick även föräldrarn­a möjlighet att lyssna till Dufva, som vill uppmuntra till mer engagemang i barnens surfande.

– Vuxna vet inte vad som händer i barnens liv på nätet. Det är mycket skit som händer tidigt, barnen är oskyddade, säger Maria Dufva efter föreläsnin­gen.

Hon jämför processen med när föräldrar ska lära sina barn att simma.

– Man kastar inte bara i barnet i bassängen. Samma sak gäller med nätet, föräldrar måste finnas med och vägleda när barnen börjar använda nätet.

Emma, Alexandra, Emilia, Daniel och Philip går alla i klass 7F på Björkebysk­olan och tyckte att föreläsnin­gen var lärorik.

– Man kommer tänka mer på detta nu efter, säger Emma Gander.

– Det var bra att höra någon som förstår hur vi tänker. Det är inte alltid jättelätt för vuxna att förstå, säger Emilia Spano.

Snapchat är den appen de använder mest, och de är alla medvetna om hur det kan missbrukas. De berättar att det är vanligt att som tjej få så kallade dickpics – bilder på manliga könsorgan – skickade från okända killar.

– Det är synd att det händer, säger Philip Britell.

– Om man blir utsatt för något kan man kanske blockera personen eller radera sitt konto och skapa ett nytt, säger Daniel Millquist.

– Det gäller att våga säga nej, och våga vara sig själv, säger Alexandra Edström.

Kan triggas av varandra

Björkebysk­olan har haft extra satsningar på nätsäkerhe­t sedan man införde iPads till alla elever.

– Ofta dröjer det innan vi får reda på det som händer. Men det är vårt uppdrag att hantera det som sker inom skolan. Problemen kryper ner i åldrarna, säger rektorn Fredrik Yggmark.

Han menar att barnen inte mår bra om de inte kan hantera nätet och det påverkar i sin tur skolgången.

– Unga triggar varandra utan att förstå vilken effekt det kan ha. Även föräldrar måste förstå, ta ansvar och våga kliva in.

 ??  ??
 ??  ?? Björkebysk­olans rektor Fredrik Yggmark.
Björkebysk­olans rektor Fredrik Yggmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden