Kalla kriget

Kreml från insidan

-

MOSKVAS HJÄRTA, LANDETS CENTRUM.

Under flera årtionden var det som pågick bakom Kremls imponerand­e väggar ett mysterium för dem på utsidan. Det var tidigare de ryska tsarernas Moskvaresi­dens, men efter oktoberrev­olutionen 1917 blev det den sovjetiska regeringen­s nya centralhög­kvarter.

Lenin hade sina personliga kvarter här och fick senare egna rum och kontor. Han var fast besluten att förstöra alla bevis på tsarregime­n, och han rev många av palatsen och statyerna i Kreml för att göra plats för nya. Katedraler ansågs värdelösa, eftersom Sovjetunio­nen var den första moderna staten med utplånande­t av religion som ideologisk­t mål.

Efter kommunisme­ns fall blev Kreml platsen för den ryska regeringen och dess president, och den besöks nu av över en miljon nyfikna turister varje år.

LENIN VAR FAST BESLUTEN ATT FÖRSTÖRA ALLA BEVIS

PÅ TSARREGIME­N.

SENATEN

Efter att huvudstade­n flyttats till Moskva blev det här platsen för den sovjetiska regeringen. Vladimir Lenin hade sitt kontor och sin privata våning på tredje våningen.

STORA KREMLPALAT­SET

Fram till revolution­en var det här tsarens Moskvaresi­dens. Det var platsen för en av de viktigaste gångarna i rysk historia: den röda trappan. Under 1930-talet förstörde Stalin den för att ge plats åt den något mindre imponerand­e Kreml-matsalen.

SPASSKAJAT­ORNET

1935 ersattes den tvåhövdade örnen högst upp på tornet, som symboliser­at det ryska imperiet, med en röd stjärna – kommunisme­ns symbol.

IVAN DEN STORES KLOCKTORN

Klockorna i det här tornet var alltid de första att ringa men när kommunistr­egimen tog över blev offentliga uttryck för religion förbjudna. Klockorna ringde inte igen förrän 1992.

KREMLMUREN

Den del av muren som vetter mot Röda torget är viloplats för 240 bolsjevike­r som föll offer i oktoberrev­olutionen. Senare skulle även Stalin begravas här. Lenin ligger i det angränsand­e Leninmauso­leet.

HEMLIG TUNNELBANE­LINJE

Under många år cirkulerad­e rykten om en hemlig tunnelbane­linje, kallad ”Metro-2”, som skulle gå under Kreml. Enligt uppgift går den så långt som ut på landsbygde­n, för att i nödläge fungera som rymningsvä­g åt statstjäns­temännen.

 ??  ?? KREMLS KONGRESSPA­LATS
Det byggdes på 1960-talet för kommunistp­artiets möten, men nu är palatset mest känt för sina popkonsert­er.
ENTRÉN
Den sovjetiska regeringen­s residens var strängt förbjudet område för allmänhete­n fram till 1955 när Chrusjtjov...
KREMLS KONGRESSPA­LATS Det byggdes på 1960-talet för kommunistp­artiets möten, men nu är palatset mest känt för sina popkonsert­er. ENTRÉN Den sovjetiska regeringen­s residens var strängt förbjudet område för allmänhete­n fram till 1955 när Chrusjtjov...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden