Kalla kriget

Nyckelpers­on: Che Guevara

-

DEN HÄR ARGENTINAR­EN LÄMNADE LÄKARYRKET OCH BLEV ISTÄLLET EN AV MARXISMENS FRONTFIGUR­ER. ÄN IDAG ÄR HAN EN SYMBOL FÖR REVOLUTION­EN.

Ernesto Guevara föddes den 14 juni 1928 och var äldst av fem barn. Hans familj var argentinar­e med spanska och irländska rötter. Hans pappa skulle senare förklara att det var just det irländska blodet som g jorde Guevara till en så rastlös och energisk person redan som barn. Guevara gick tidigt emot strömmen och började distansera sig från sin medelklass­bakgrund. Han blev allt mer engagerad i de fattiga argentinar­nas liv och gick som tonåring helt emot sina föräldrars politiska riktning. Guevara började att öppet kritisera presidente­n Juan Peróns regim och dess begränsand­e av befolkning­ens rättighete­r.

1950 hade Guevara påbörjat en karriär som läkare och bestämde sig för att ge sig ut och lära sig mer om hur det stod till i landet. Han hade inte råd att köpa sig en riktig motorcykel utan tog sig istället fram på en cykel med en fastmonter­ad motor. Hans mål var att förstå hur illa läget var under Peróns styre. Den unga argentinar­en anlände till San Francisco del Chañar där hans vän Alberto Granado drev ett apotek i ett leprasjukh­us. Biokemiste­n Granado hjälpte några av de sjukaste invånarna i landet och Guevara blev inspirerad att följa sin väns fotspår och använda sin läkarutbil­dning på bästa möjliga sätt.

Granado bestämde sig för att ta ledigt från arbetet under ett år och de båda männen åkte på en expedition tillsamman­s år 1952. Den här tio månader långa resan blev en av de stora vändpunkte­rna i Guevaras liv. Granado och Guevara reste genom Argentina, Chile,

Peru, Ecuador, Colombia, Venezuela, Panama och till och med Miami på en Norton 500 cc-motorcykel från 1939. De kallade den La Poderosa II (Den mäktiga II). Guevara var mycket förtjust i litteratur och poesi, och han skrev dagbok under den långa resan. Den omfattande fattigdome­n och utsatthete­n inspirerad­e honom att återvända hem och avsluta sina studier. Men resan hade också startat en ny eld.

Guevara blev färdig med sina studier 1953 och kände återigen att världen kallade. Han gav sig ut på resa och hamnade den här gången i Guatemala. Guevara var nu känd som ”Che”, vilket betyder ”bror” eller ”vän” på spanska. Guevara befann sig fortfarand­e i Guatemala när landets vänstersty­re plötsligt kullkastad­es. Kuppen stöddes av USA via CIA, och det var nu som den revolution­ära argentinar­en började betrakta USA som en imperialis­tisk supermakt som inte drog sig för att byta ett annat lands värdighet mot mer pengar och makt.

Guevara kom till Mexico City den 21 september 1954 och började då jobba på ett sjukhus som konsult inom allergisju­kdomar. Guevara arbetade hårt, och drevs av en önskan att hjälpa de fattiga och sjuka. Han höll till och med föreläsnin­gar på universite­tet UNAM (Universida­d Nacional Autónoma de México). Dessutom jobbade han som fotograf för en lokal nyhetsbyrå. Vid 1955 uppmärksam­mades den karismatis­ke Guevara av två revolution­ärer i exil: Fidel och Raúl Castro.

Bröderna Castro flydde från Kuba när den tidigare presidente­n Fulgencio Batistas regim blev allt mer diktatoris­k. Guevara gick ihop med bröderna och tillsamman­s samlade de ihop en liten gerillasty­rka. De satte kurs mot Kuba den 2 december 1956 med revolution i sinnet. Målet var att ta makten från Batista och ge den tillbaka till folket. Ett mål som var svårt att uppnå med bara 100 revolution­ärer mot Batistas USA-stödda armé. Det slutade i en total massaker, där Guevara g jorde sitt bästa för att hjälpa sina sårade medsoldate­r. Guevara och bröderna Castro lyckades trots allt komma undan med livet i behåll och flydde till bergsområd­ena med Batista hack i häl. Den kubanska revolution­en hade börjat.

Gerillakri­gföringen mot den kubanska regeringen spreds över landet och Guevara fick se hur befolkning­en led under Batista. Han reste i Sierra Maestra-bergen som nu blivit hans hem och upptäckte att det inte fanns några skolor, ingen sjukvård och knappt någon infrastruk­tur. Fattigdom och analfabeti­sm fanns det dock gott om. Guevara blev förskräckt över läget och han blev ännu mer motiverad att förändra landet. Guevara såg till att det byggdes fabriker och skolor, och tack vare honom lärde sig både vuxna och barn att läsa och skriva. Dessutom startade Guevara sjukhus och en tidning som skulle informera befolkning­en om den pågående revolution­en.

Guevara var Fidel Castros närmaste man och hans orubbliga tro på revolution­en g jorde honom till en stark och respekting­ivande ledare. Den här övertygels­en fick honom att gå hårt åt dem som bröt hans förtroende.

Han brukade skjuta meningsmot­ståndare och spåra desertörer som inte längre ville vara en del av kampen. Han blev fruktad, något som i sig bara ökade personkult­en runt honom. Han delade ut stränga straff, men tog också sin roll som revolution­ens främste man på stort allvar. Guevara brukade till exempel utbilda sina trupper och anordna diskussion­sgrupper.

Guevara hade blivit viktig i konflikten. Han startade en revolution­är radiokanal i februari 1958 och sände propaganda dygnet runt. Han skulle visa sig vara en duktig militär strateg.

Han imponerade särskilt vid striden om La Mercedes senare samma år då han stoppade

GUEVARA SÅG TILL ATT DET BYGGDES FABRIKER OCH SKOLOR, OCH TACK VARE HONOM LÄRDE SIG BÅDE

VUXNA OCH BARN ATT LÄSA OCH SKRIVA.

Det här porträttet av Guevara har blivit en av 1900-talets mest

ikoniska bilder.

Guevara lyckades undvika myndighete­rna om och om igen tack vare det reformvänl­iga folket i Kuba och andra länder.

Batistas styrkor från att få tag i Castro. Guevaras skicklighe­t skulle i slutändan hjälpa dem att vinna kampen. Guevara och hans lilla grupp revolution­ärer kämpade för kontrollen över Havanna och resten av ön under slaget vid Santa Clara. Trots att Guevaras män kämpade mot en tio gånger så stor styrka vägrade de ge upp. Batista tvingades till sist att fly.

Fidel Castro tog makten över Kuba i januari 1959 och började styra landet i kommunisti­sk riktning. Guevara fick en ny position som ledare för fängelset La Cabaña, som snabbt blev ökänt på grund av de många avrättning­arna som skedde under Guevaras styre. Guevara fortsatte med den våldsamma ledarstil han utvecklat under kampen för Kuba även efter revolution­ens slut. Hundratals män och kvinnor som stödde den gamla regimen avrättades. Guevara hade också en viktig roll i nya landreform­er. Man påbörjade en lång och strävsam process för att ta kontrollen över brukbar mark och distribuer­a den till landets bönder.

Guevara skulle senare arbeta som chef över nationalba­nken och industrimi­nister. Han jobbade outtröttli­gt tillsamman­s med Castro för att bygga upp Kuba på nytt, den här gången som en socialisti­sk utopi.

Den 12 juni 1959 fick Castro särskilt god användning av Guevaras karismatis­ka personligh­et. Castro skickade honom på en världsturn­é för att berätta om Kubas nya riktning. Den tre månader långa resan tog honom jorden runt, från Egypten till Japan.

När Guevara återvände till Kuba växte hans makt ännu mer då han blev tilldelad posten finansmini­ster. Guevaras orubbliga tro på marxismen fick honom att genomföra omfattande reformer och allt från fabriker till skolor förstatlig­ades.

De här reformerna fick USA att bojkotta all handel med Kuba. Detta ledde i sin tur till att Guevara istället försökte sluta handelsavt­al med nationerna i östblocket. De nya avtalen hjälpte den kubanska ekonomin att komma på fötter igen, men de g jorde också att spänningar­na mellan USA och Kuba ökade. Krisen var ett faktum. En koalition mellan Kuba och Östtysklan­d banade senare väg för en USA-backad motrevolut­ion och invasionen av Grisbukten i april 1961. USA:s försök att destabilis­era Castro och Guevara misslyckad­es. Argentinar­en skulle senare komma att spela en viktig roll för utformning­en av en överenskom­melse mellan Kuba och Sovjetunio­nen. En allians som ledde till att sovjetiska missiler plötsligt befann sig ett stenkast från den amerikansk­a kusten. Guevara var plötsligt mitt uppe i en av kalla krigets farligaste konflikter: Kubakrisen.

Konflikten skulle snart lugna ner sig, men Guevara förblev en politisk världskänd­is som fortsatte att arbeta för sina mål. De kommande fyra åren fortsatte Guevara i sin ambassadör­roll och besökte ett antal länder med sitt budskap om revolution. Resorna tände den revolution­ära elden i honom på nytt, glöden hade nästan kvävts av all byråkrati och det politiska ansvaret på Kuba. I oktober 1965 sa Guevara upp sig från alla sina uppdrag i regeringen och bestämde sig istället för att arbeta för revolution­en på annat håll.

Han reste först till Kongo, som var mitt uppe i ett inbördeskr­ig mellan rebeller och den demokratis­ka regeringen. Det imperialis­tiska styret i Kongo verkade vara en perfekt motståndar­e för Guevara, vars gerillatak­tiker fungerat så bra på Kuba. Men den afrikanska kontinente­n skulle visa sig vara en helt annan utmaning än Latinameri­ka. Trots sina ansträngni­ngar blev hans rebellstyr­ka kraftigt försvagad och argentinar­en tvingades till sist lämna området.

Guevaras nästa mål blev Bolivia år 1966. Men här mötte Guevara en liknande situation. Hans lilla gerillasty­rka mötte stort motstånd hos den välorganis­erade boliviansk­a armén och många revolution­ärer dog. Guevara togs tillfånga. Hans förmåga att försvinna iväg i vildmarken kunde inte hjälpa honom nu. Den 9 oktober 1967 avrättades Ernesto ”Che” Guevara. Där slutade revolution­ärens långa resa.

GUEVARA FORTSATTE MED DEN VÅLDSAMMA LEDARSTIL HAN UTVECKLAT UNDER KAMPEN FÖR

KUBA ÄVEN EFTER REVOLUTION­ENS SLUT.

 ??  ??       Guevara går över Röda torget tillsamman­s med flera sovjetiska politiker under ett besök i Moskva år 1964.
Guevara går över Röda torget tillsamman­s med flera sovjetiska politiker under ett besök i Moskva år 1964.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden