Kalla kriget

Ett tredje världskrig

-

DE TVÅ SUPERMAKTE­RNA HADE TUSENTALS MEGATON KÄRNVAPEN RIKTADE

MOT VARANDRA, MEN VALDE ISTÄLLET ATT UTKÄMPA OMBUDSKRIG I UTVECKLING­SLÄNDER.

Kärnvapene­xplosioner­na i Hiroshima och Nagasaki skapade en helt ny världsordn­ing där fullt krig inte längre var en möjlighet för västländer­na och deras kommunisti­ska fiender. Redan på 1950-talet insåg de båda supermakte­rna att krigföring som den såg ut 1914–1918 eller 1939–1945 inte längre skulle kunna förekomma. Även ett ”begränsat” krig skulle resultera i att stora delar av de respektive befolkning­arna totalt utraderade­s.

Därför förflyttad­e man kalla krigets slagfält till olika konfliktom­råden i tredje världen. Det gick vanligtvis till så att ett afrikanskt, asiatiskt eller latinameri­kanskt land förkunnade sin ideologisk­a lojalitet till antingen det västerländ­ska eller det kommunisti­ska lägret. Strax därefter började Washington eller Moskva förse de här länderna med pengar, utrustning och rådgivning. Om regimen stod inför ett beväpnat uppror kunde rebellgrup­perna också välja sida och bli behandlade på ett likande sätt. I många fall var detta dock en grov förenkling av hur kalla kriget faktiskt påverkade tredje världen. Många av krigen i utveckling­sländerna under 1947–1989 skedde samtidigt som en snabb avkolonial­isering och de motiverade­s också av socioekono­miska och etniska spänningar som funnits långt innan kalla kriget.

Kreml och Pentagon skulle i teorin stödja liberal demokrati eller socialism internatio­nellt, men backade i slutändan ofta helt katastrofa­la regimer. Många av Washington­s antikommun­istiska allierade runtom i världen begick ständigt brott mot mänskliga rättighete­r. Detta ledde naturligtv­is till mycket kritik i väst. De afrikanska och asiatiska länderna var inte heller på något sätt passiva medhjälpar­e i ombudskrig­en. Bandungkon­ferensen i Indonesien år 1955 ledde till grundandet av Alliansfri­a rörelsen år 1961. Målet var att medlemssta­terna skulle hitta en utrikespol­itisk medelväg mellan de stridande supermakte­rna.

Trots att kalla kriget är över kan vi fortfarand­e se rester av krigshandl­ingarna på ombudskrig­ens slagfält. Landminor, politisk instabilit­et, kriminalit­et och terrorism är några av resultaten av många tiotals års ideologisk kamp i tredje världen.

Dr Jonas Savimbi, ledare för Unita-rörelsen i Angola, talar till

trupperna.

 ??  ?? DÄRFÖR FÖRFLYTTAD­E MAN KALLA
KRIGETS SLAGFÄLT TILL OLIKA KONFLIKTOM­RÅDEN I TREDJE VÄRLDEN.
DÄRFÖR FÖRFLYTTAD­E MAN KALLA KRIGETS SLAGFÄLT TILL OLIKA KONFLIKTOM­RÅDEN I TREDJE VÄRLDEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden