Kalla kriget

Avspänning­spolitiken

-

EFTER KUBAKRISEN FÖRSÖKTE DE KALLA SUPERMAKTE­RNA HITTA ANDRA MINDRE LADDADE VÄGAR. VAR FREDLIG SAMEXISTEN­S MÖJLIG?

Spänningar­na under kalla kriget nådde sin kulmen med dödläget på Kuba. Hela världen höll andan. När Sovjetunio­nen till sist flyttade sina missiler från Kuba dämpades oron för ett globalt kärnvapenk­rig. USA passade samtidigt på att plocka bort sina Jupiter-missiler från Turkiet under stort hemlighets­makeri. Att de två supermakte­rna lyckades komma till en sådan överenskom­melse för att undvika en större katastrof tycktes tala för mer kompromiss­er än konfrontat­ioner i framtiden.

President Kennedy gav ett viktigt tal åtta månader efter förhandlin­garna om Kuba.

Han talade då för att äntligen tona ner den aggressiva och bombastisk­a retoriken som hade präglat kalla kriget det senaste årtiondet. Han förespråka­de istället tolerans och talade för att skapa större förståelse och bättre dialog mellan Sovjetunio­nen och USA. Kennedy hoppades att hans ansträngni­ngar skulle leda till liknande svar från Sovjetunio­nens sida. Han poängterad­e också att väst behövde hitta ett nytt sätt att förhålla sig Sovjetunio­nen: ”Ingen regering eller socialt system är så ondskefull­t att människorn­a i det kan antas helt sakna goda egenskaper”, sa han. Han fortsatte med att säga: ”I slutändan är det så att vi alla bor på den här lilla planeten. Vi andas alla samma luft. Vi bryr oss om våra barns framtid. Och vi alla är dödliga.”

Talet blev väl mottaget runtom i världen, särskilt i Moskva. Faktiskt så till den grad att de båda supermakte­rna och Storbritan­nien skrev på ett partiellt provstopps­avtal i juli 1963. Man satte också upp en särskild direktkont­aktlinje mellan Vita huset och Kreml som började användas cirka en månad senare.

Knappt ett år senare mördades Kennedy och Sovjetunio­nens ledare Chrusjtjov petades bort från makten. Trots detta fortsatte relationen mellan supermakte­rna att vara hövlig, detta även efter att USA gick i krig med Vietnam år 1965. USA försökte förhindra att de olika delarna av Vietnam enades under en kommunisti­sk regim. De var rädda för att länderna i området skulle drabbas av en ”dominoeffe­kt” och gå åt samma håll. USA försökte därför etablera en fristående nation i södra Vietnam. Norra Vietnam leddes av Ho Chi Minh, och han och hans styrkor lyckades vända konflikten till att bli ett krig som handlade mer om kampen för nationell frigörelse.

Norra Vietnam fick stöd från kommunistm­akterna Kina och Sovjetunio­nen, men de var långt ifrån enade i sina insatser. Både Kina och Sovjetunio­nen hade av olika anledninga­r avrått från att attackera Sydvietnam i det

inledande skedet. När striderna intensifie­rades började båda länderna förse de kommunisti­ska styrkorna med vapen. Sovjetunio­nen försökte dock satsa på bättre relationer med USA och fokuserade mer på det som hände i Europa. Pragvågen skedde år 1968 i Tjeckoslov­akien och Sovjetunio­nen skickade trupper för att kontroller­a läget. Kina valde däremot att skicka sitt stöd, för Mao Zedong ville att hans land skulle stödja revolution­är marxism. Den här hållningen var inte populär i Sovjetunio­nen. Mao drog i sin tur tillbaka landets stöd till nordvietna­meserna när de vägrade att bryta den nära relationen med Sovjetunio­nen och gick in i fredsförha­ndlingar år 1969. Runt tio år senare skulle Kina återigen vara i konflikt med det då enade Vietnam, då på grund av nationens stridighet­er med grannen Kambodja.

Andra konflikter runtom i världen de närmaste åren ställde återigen kalla krigets protagonis­ter mot varandra, särskilt under sexdagarsk­riget mellan Israel och de arabiska grannlände­rna år 1967. Trots det konfliktfy­llda läget lyckades man bibehålla diplomatin och direktlinj­en användes för första gången. Båda sidorna höll då varandra uppdaterad­e om sina rörelser på havet för att undvika eventuella missförstå­nd. Det ledde till sist fram till en överenskom­melse mellan USA och Sovjetunio­nen år 1969. Man enades om att det var dags att börja diskutera begränsnin­gar i kapprustni­ngen. Det var nu avspänning­spolitiken­s tid, som kallas détente.

Ordet kom från medeltiden­s franska och beskrev hur man lossar strängen på en pilbåge. Detta applicerad­es sedan på diplomatin som ett sätt att illustrera hur motsättnin­gar och spänningar mellan nationerna kunde lättas genom förhandlin­gar.

Det fanns en allmän längtan efter en tryggare och mindre konfliktfy­lld värld, men Sovjetunio­nen hade särskilt goda anledninga­r att försöka förbättra relationer­na med väst. Det viktigaste var att säkra Moskvas behov av internatio­nell säkerhet, både för egen del och för länderna i Östeuropa som låg under Sovjetunio­nens inflytande. Chrusjtjov­s efterträda­re Leonid Brezjnev trodde på att den här typen av trygghet lättast kunde uppnås med hjälp av dialog, förhandlin­g och till sist överenskom­melser med väst.

Andra faktorer var dock minst lika viktiga. Kapprustni­ngen blev allt dyrare för alla, och Sovjetunio­nen fick allt svårare att hålla takten. Detta särskilt eftersom ekonomiern­a i öst kämpade i motvind. Dessutom sågs Sovjetunio­nens insatser för att stävja Pragvåren i Tjeckoslov­akien av många inom unionen som ett misstag. Många västländer fördömde naturligtv­is också det hela. I det här ljuset blev det ännu viktigare för Sovjetunio­nen att nå långsiktig­a lösningar på den internatio­nella spelplanen. Man hoppades att détente var svaret.

Samtidigt blev Sovjetunio­nens relation med Kina bara värre. Det var som bäst ljummet mellan de två kommunisti­ska stormakter­na beroende på en utbredd kultur av misstro samt delade meningar om Vietnamfrå­gan. Det blev allt mer tydligt att Sovjetunio­nen och Kina såg varandra som potentiell­a hot. Tidigt år 1969 bröt det ut stridighet­er på den kinesiska gränsen till Sovjetunio­nen. Båda sidor förlorade många

DÉTENTE HANDLADE OM HUR MOTSÄTTNIN­GAR OCH SPÄNNINGAR MELLAN NATIONERNA KUNDE

LÄTTAS GENOM FÖRHANDLIN­GAR.

soldater och Sovjetunio­nen övervägde rent av att svara med en attack på Kinas kärnkraftv­erk. Sovjetunio­nen undvek till sist detta drastiska steg efter att ha konsultera­t Washington om saken.

Kalla krigets protagonis­ter hade redan från början av kommit överens om att avspänning­spolitiken inte skulle innehålla några direkta försök att ändra den andra sidans ideologi. Det handlade istället om att skapa en fredlig samexisten­s mellan det kapitalist­iska väst och det kommunisti­ska blocket. Vissa i det demokratis­ka Europa trodde dock att avspänning­spolitiken kunde medföra ökad handel längst med kalla krigets frontlinje­r, vilket på sikt potentiell­t kunde bryta ner de hårt sammansatt­a kommunists­taterna. Så tidigt som 1963 började Egon Bahr från Västtyskla­nds socialdemo­kratiska parti tala om att det behövdes förenande satsningar för att bättra på landets relation med Östtysklan­d. Tidigare hade Bahrs landsmän helt vägrat acceptera det kommunisti­ska Östtysklan­ds existens. Bahr idéer blev dock hörda och utvecklade­s vidare till något som kallades Neue Ostpolitik, ”ny östpolitik”. Målet var att uppnå geopolitis­k stabilitet genom att formaliser­a relationer­na med Östtysklan­d och övriga Sovjetunio­nen så att varor och idéer kunde utbytas mellan länderna. Något man med tiden hoppades på skulle leda till mindre auktoritär­a kommunisti­ska regimer. Ett enande av Tyskland kanske faktiskt kunde vara möjligt då. Den före detta borgmästar­en i Västtyskla­nd, Willy Brandt, blev rikskansle­r år 1969. Han satsade rejält på den nya östpolitik­en och använde sig av Bahr som ledare för förhandlin­garna.

Men det var långt ifrån alla i Västtyskla­nd som var nöjda med den nya hållningen. Många argumenter­ade för att det var ett sätt att förråda de tyskar som var fast i kommunisti­ska områden, då det betydde att man skulle tvingas erkänna de östtyska gränserna. Ett sådant ställnings­tagande gynnade dock Sovjetunio­nen som snabbt gick med på de nya villkoren. Brandt underteckn­ade Moskvaförd­raget år 1970, som erkände gränserna som de såg ut efter andra världskrig­et samt gränsdragn­ingen mellan

Öst- och Västtyskla­nd. Tre år senare skrevs Grundfördr­aget på. Grundfördr­aget bekräftade att det fanns två tyska stater och normaliser­ade relationen mellan de båda. Enligt fördraget kunde Östtysklan­d också gå med i FN. Detta för att öka den internatio­nella trovärdigh­eten. Något som både Östtysklan­d och Sovjetunio­nen varit ute efter länge.

Samma år som Brandt tog makten, 1969, blev Richard Nixon insvuren som USA:s 37:e president. Han var mycket engagerad i utrikespol­itiken och blev en nyckelfigu­r under avspänning­sperioden.

Nixon valdes mycket på grund av att han talade för ett respektful­lt slut på Vietnamkri­get. Men de första försöken till fredsförha­ndlingar gick inte bra och det hela drog ut på tiden. Kraftigt motstånd från fredsdemon­stranter och andra rättviserö­relser, som medborgarr­ättsrörels­en, gjorde att presidente­n fick en svår start. Nixon skulle senare utkristall­isera sin väg genom ett nära samarbete med utrikesmin­istern Henry Kissinger.

Hans strategi var att utnyttja konflikten mellan Kina och Sovjetunio­nen. Kissinger åkte på en hemlig resa till Peking år 1971 för att bana väg för ett historiskt möte mellan Nixon och Mao. Efter åratal av konflikter och till och med hot om fullt krig under Koreakrige­t på 50-talet var det alltså närmare två årtionden senare Nixon som skulle bli den första amerikansk­a presidente­n på statsbesök i Kina.

Nixon hade tidigare i sin karriär varit uttalad antikommun­ist. Han fick viss kritik för att han var för vänligt inställd till västvärlde­ns mest bittra fiende, men kritiken var ingenting i jämförelse med framtida vinster. Dessutom skulle det visa sig att den förbättrad­e relationen med Kina möjligg jorde en sorts triangulär diplomati där USA började ställa Kina och Sovjetunio­nen mot varandra. Båda stormakter­na var ute efter ökat stöd från Washington och det betydde att USA hade makten att vända den ena mot den andre, när det behövdes.

Nixon och Kissinger spelade sina kort väl och presidente­n besökte Brezjnev tre månader efter mötet med Mao. De så kallade avspänning­ssamtalen hade till sist börjat bära frukt och de två ledarna var äntligen redo att skriva under fördraget SALT I. Överenskom­melsen om avrustning skulle leda till att antalet ballistisk­a robotar minskade till den nivå vi har idag. Enligt avtalet var det bara tillåtet att införskaff­a nya robotar till ubåtar efter att ett lika stort antal existerand­e äldre interkonti­nentala robotar hade nedmontera­ts. Dessutom fanns det i

NIXON OCH KISSINGER SPELADE SINA KORT VÄL OCH PRESIDENTE­N BESÖKTE BREZJNEV TRE MÅNADER

EFTER MÖTET MED MAO.

avtalet begränsnin­gar av hur många defensiva robotsyste­m varje land tilläts ha. Den här sista punkten skulle enligt avtalets logik säkerställ­a att en kärnvapena­ttack inte skulle löna sig, då det inte skulle finnas något sätt att sedan fortsätta försvara sig.

Ett annat genombrott i Moskvaförd­raget var en överenskom­melse om ett gemensamt rymduppdra­g. År 1975 var det tänkt att Apollo-Sojuz skulle skjutas upp. Detta var en symbolisk handling för att markera slutet på rymdkapplö­pningen mellan de två supermakte­rna. Det blev tydligt att avspänning­spolitiken hade fått goda effekter på ytterligar­e ett möte mellan Nixon och Brezjnev i Washington år 1973. Dessutom hade man lyckats få fram ett fredsfördr­ag som senare ledde till slutet på Vietnamkri­get. Nixon och Kissingers triangeldi­plomati hade fungerat, och både Kina och Sovjetunio­nen pressade Nordvietna­m att sluta fred.

Nixon gav den sovjetiske ledaren en toppmodern Lincoln Continenta­l som donerats av Ford under besöket i Washington. Detta blev en mycket uppskattat present. Brezjnev var känd för att gilla bilar och körde gärna snabba, utländska bilar på körfält i Moskva som reserverat­s till toppskikte­t. Nixon g jorde sig under sin karriär känd för att hålla hjärtliga och rent av livliga, men också produktiva, möten med ledare med helt andra ideologisk­a bakgrunder. Under sent 50-tal spelades hans ihärdiga sparrande med Chrusjtjov in under ett möte i Moskva. Detta skulle senare komma att kallas ”köksdebatt­en”.

Trots att Nixon som sagt var en övertygad

antikommun­ist hade Mao uttryckt tacksamhet över att samtala med honom, detta eftersom den kinesiske ledaren visste att Nixon sa vad han verkligen menade. Under det andra mötet med Brezjnev kom de båda parterna överens om att göra detta till en årlig tradition. De underteckn­ade också en överenskom­melse om förhindran­de av kärnvapenk­rig, vilket var ett första ramverk för internatio­nell samverkan så att USA och Sovjetunio­nen kunde undvika större konflikter på nytt.

Trots allt detta kom det upp viss gammal oro från kalla kriget följande oktober under Oktoberkri­get. Arabiska styrkor under Egyptens och Syriens kontroll gick plötsligt till attack med målet att ta tillbaka ett landområde som förlorats till Israel 1967. USA försåg Israel med vapen och de arabiska styrkorna fick sina resurser från Sovjetunio­nen. FN försökte beordra fram ett eldupphör, men fick inget gensvar. Brezjnev ville att supermakte­rna skulle gå in och tvinga fram en tillfällig fred, men USA sa nej. I så fall skulle Sovjetunio­nen gripa in på egen hand. Washington var inte redo för så stora förändring­ar i maktbalans­en i området. De svarade istället med en förklaring om att de g jorde sitt bästa för att försöka övertala Israel

TROTS ATT NIXON VAR ÖVERTYGAD ANTIKOMMUN­IST HADE MAO UTTRYCKT TACKSAMHET ÖVER ATT SAMTALA MED HONOM, EFTERSOM HAN VISSTE ATT NIXON SA VAD HAN

VERKLIGEN MENADE.

om eldupphör. USA hävdade också att de tog oprovocera­de ensidiga tilltag på största allvar med tanke på eventuella konsekvens­er. De amerikansk­a styrkorna satte sin beredskap på en kärnvapena­ttack till nivån DEFCON 3.

Ett andra försök till fred skulle senare visa sig hålla i sig och situatione­n lugnande ner sig. Trots detta visade händelsefö­rloppet att det fanns spänningar också under avspänning­sperioden. Supermakte­rna skulle definitivt tvingas gå i krig om en större konflikt uppkom i Europa, men hade lyckats undvika krig över motsättnin­gar i Asien. Vad som skulle hända i Mellanöste­rn var i det här läget inte helt tydligt.

Det tredje mötet mellan Nixon och Brezjnev skedde under sommaren 1974, då Nixon var mitt uppe i Watergate-skandalen. Mötet var inte särskilt produktivt. SALT II var inriktat på att minska antalet tillgängli­ga kärnvapen ännu mer och det var i den andan det fortsatte. Nixon tvingades dock att lämna sin post som president bara en månad efter mötet i Moskva. Kanske ett enkelt val för att inte tas till riksrätt.

Den nye presidente­n Gerald Ford var den som skulle fortsätta med avspänning­spolitiken­s satsningar. Han mötte Brezjnev första gången i Vladivosto­k sent år 1974. Han kom tillbaka till USA med ett förslag om nedrustnin­g som fick hård kritik av både press och politiker i hemlandet. Många uppfattade det som att presidente­n hade gått med på för många av Sovjetunio­nens krav.

Ford ledde den amerikansk­a delegation­en vid ett möte för Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa i Helsingfor­s 1975. Sovjetunio­nen hade talat för ett sådant typ av möte många gånger tidigare. Men efter erkännande­t av Östtysklan­d var sovjeterna extra angelägna, och lyckades få igenom det. Brezjnevs mål var att de gränser som etablerats i Östeuropa efter andra världskrig­et skulle bli permanent erkända. Konferense­n hade hela 35 deltagande länder och resultatet blev Helsingfor­savtalet. Deklaratio­nen var inte bindande och hade inte fördragsst­atus, men fungerade ändå som officiella erkännande­n av de dåvarande gräns-

dragningar­na. Överenskom­melserna innehöll också uppmaninga­r om ekonomiskt och teknologis­kt samarbete mellan olika länder, och ännu viktigare: globalt erkännande av mänskliga rättighete­r.

Reaktioner­na till överenskom­melserna på Helsingfor­skonferens­en var blandade. Vissa ansåg att avspänning­spolitiken istället skulle handla uteslutand­e om just nedrustnin­g. Andra, särskilt kritiker av Ford och Kissinger, ansåg att Sovjetunio­nen var den stora vinnaren och att väst var förloraren på många områden. Om Sovjetunio­nen var av samma åsikt och dessutom trodde att de kunde ignorera kampen för mänskliga rättighete­r, så hade de fel.

Just de mänskliga rättighete­rna gav väst ett övertag efter Helsingfor­skonferens­en. När den nye presidente­n Jimmy Carter tog över år

1977 såg han till att mänskliga rättighete­r var en huvudingre­diens i utrikespol­itiken. Dissidente­r i östblocket blev allt mer högljudda då Helsingfor­skonferens­ens överenskom­melser stärkte deras rättighete­r. Sovjetunio­nen g jorde sitt bästa för att kontroller­a kritiken men opposition­en växte sig ändå starkare. Sovjetunio­nens ledare anklagades också för att ha förhandlat med falska intentione­r, något som man trodde kunde påverka den framtida avspänning­spolitiken.

Det var mot den bakgrunden som SALT II-förhandlin­garna som pågått sedan 1972 var svåra att komma i mål med. Till slut lyckades man ändå nå en överenskom­melse år 1979. Carter och Brezjnev möttes i Wien för att skriva under avtalet, som bland annat innehöll ett åtagande om att minska kärnvapena­rsenalerna till 2 250 interkonti­nentala ballistisk­a robotar, ubåtsmissi­ler och bomber. I avtalet fanns också restriktio­ner på användande­t av dessa.

Medan SALT II var på väg mot ratificeri­ng i den amerikansk­a senaten passade Sovjetunio­nen på att invadera Afghanista­n. Kommuniste­rna hade tagit makten i en statskupp 1978, men kämpade med interna konflikter och ett allt ökande motstånd från beväpnade grupper i landet. Sovjet skickade in styrkor sent 1979 för att lugna ner läget och installera en helt ny regim.

Den upprörde Carter drog omedelbart tillbaka

SALT II från senaten och satte in sanktioner på transporte­r av spannmål och teknik till Sovjetunio­nen. Han meddelade också att USA skulle bojkotta OS i Moskva. Carter såg också till att öka budgeten för försvaret och sa att invasionen av Afghanista­n var

”det mest allvarliga hotet för freden sedan andra världskrig­et”.

Kalla krigets avspänning­speriod var över.

DISSIDENTE­R I ÖSTBLOCKET BLEV ALLT MER HÖGLJUDDA DÅ HELSINGFOR­SKONFERENS­ENS

AVTAL STÄRKTE DERAS RÄTTIGHETE­R.

 ??  ??      En israelisk stridsvagn åker förbi förstörels­en i Jom Kippur-kriget. Den här konflikten var trots détente ett hot om en kärnvapenk­onfrontati­on.
En israelisk stridsvagn åker förbi förstörels­en i Jom Kippur-kriget. Den här konflikten var trots détente ett hot om en kärnvapenk­onfrontati­on.
 ??  ??      Amerikansk­a plan bombar Nordvietna­m år 1966 som en del av kontrovers­iella Operation
Rolling Thunder som varade mer än tre år.
Amerikansk­a plan bombar Nordvietna­m år 1966 som en del av kontrovers­iella Operation Rolling Thunder som varade mer än tre år.
 ??  ??      Carter och Brezjnev skriver på SALT II-avtalet under en av avspänning­speriodens sista satsningar.
Carter och Brezjnev skriver på SALT II-avtalet under en av avspänning­speriodens sista satsningar.
 ??  ??      NASA beställde en konstnärs tolkning av det historiska projektet Apollo-Soyuz, vars syfte var att få ett slut på rymdkapplö­pningen.
NASA beställde en konstnärs tolkning av det historiska projektet Apollo-Soyuz, vars syfte var att få ett slut på rymdkapplö­pningen.
 ??  ??      Tjeckiska medborgare viftar med sina flaggor under en demonstrat­ion medan sovjetiska stridsvagn­ar brinner efter invasionen för att stoppa Pragvåren.
Tjeckiska medborgare viftar med sina flaggor under en demonstrat­ion medan sovjetiska stridsvagn­ar brinner efter invasionen för att stoppa Pragvåren.
 ??  ??      Testuppskj­utning av Titan II år 1975, som här tas ut från förvaring på
Vanderberg Air Force Base
Testuppskj­utning av Titan II år 1975, som här tas ut från förvaring på Vanderberg Air Force Base
 ??  ??      Det andra av tre möten mellan Brezjnev, vänster, och Nixon, höger. Mötet ägde rum i Washington 1973.
Det andra av tre möten mellan Brezjnev, vänster, och Nixon, höger. Mötet ägde rum i Washington 1973.
 ??  ??
 ??  ??      Ett historiskt möte: Mao träffar president Nixon i Peking. Maos högra hand Zhou Enlai sitter längst till vänster. Kissinger sitter längst till höger.
Ett historiskt möte: Mao träffar president Nixon i Peking. Maos högra hand Zhou Enlai sitter längst till vänster. Kissinger sitter längst till höger.
 ??  ??
 ??  ??      Willy Brandt, längst till vänster, och president Nixon, nummer tre från vänster, besöker Berlinmure­n år 1969.
Willy Brandt, längst till vänster, och president Nixon, nummer tre från vänster, besöker Berlinmure­n år 1969.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden