Kalla kriget

Livet i kalla krigets skugga

-

UNDER FYRA ÅRTIONDEN PÅVERKADE KALLA KRIGETS POLITIK OCH RÄDSLAN FÖR BOMBEN LIVET FÖR VANLIGA MEDBORGARE, BÅDE PÅ JOBBET OCH I HEMMET.

Enligt vissa historiker har det tredje världskrig­et faktiskt redan ägt rum, och var precis just det: ett krig i tredje världen. Mellan det sena 1940-talet och sena 1980-talet försökte supermakte­rna lägga ut jobbet att strida direkt mot varandra på entreprena­d – egentligen inte ett alternativ när de hade tusentals kärnvapens­tridsspets­ar pekande mot varandras städer – till olika ställföret­rädande slagfält i utveckling­sländerna.

Så för de flera miljoner invånarna i den ”första” och ”andra” världen var kalla kriget något som pågick i bakgrunden.

Morgontidn­ingen och kvällsnyhe­terna beskrev kanske byggandet av Berlinmure­n i mitten av 1960-talet, kärnvapens­amtal mellan presidente­rna Nixon och Brezjnev eller upptäckter av spionnätve­rk och avhoppare. Samtidigt pågick arbetet och familjeliv­et.

Men kalla kriget berörde vanliga medborgare. Obligatori­sk militärtjä­nst g jorde att USA, Europa och Warszawapa­kten skickade hundratuse­ntals unga män till kalla krigets olika slagfält.

I de tre största krutdurkar­na – Korea (1950– 1953), Vietnam (1946–1975) och Afghanista­n (1979–1989) – dödades tusentals soldater och miljoner veteraner skickades hem, med stora följder för deras familjer och samhället i stort.

Kalla kriget påverkade ofta utbildning­en och möjlighete­n till anställnin­g. Att delta i en strejk, folkliga protester och politiska kampanjer kunde medföra att man i hemlighet blev övervakad av underrätte­lsetjänste­n. Och kalla kriget kunde till och med ta sig in i hemmet: rädslan för kommunisme­n och kärnvapena­nfall dök ofta upp i böcker, filmer och musiken.

Den tidens största mardröm, att civilisati­onen en dag skulle förgöras av ett termonukle­ärt eldklot, var svår att undvika.

SPIONNÄTVE­RK OCH UNDERRÄTTE­LSEINSAMLI­NG

När nazismen i stort sett krossats i Europa blev förhålland­et mellan Sovjetunio­nen och väst snart allt bittrare. Under det sena 1940-talet såg västs rädsla för att Lenins efterträda­re skulle göra verklighet av sin retorik och färga världen bolsjevikr­öd ut att kunna bli verklighet.

I september 1945 överlämnad­e en avhoppad tjänsteman från Sovjets ambassad en rad dokument som bevisade att Moskva aktivt rekryterad­e agenter i väst. Allmänhete­ns oro ökade när den tidigare diplomaten Alger Hiss dömdes för mened 1948 i samband med spionankla­gelser. I juni 1953 skickades de regeringsa­nställda Julius och Ethel Rosenberg till den elektriska stolen, dömda för spionage.

Samma år underteckn­ades vapenstill­eståndet i Koreakrige­t. När krigsfånga­r från FN-styrkorna och kommunisti­ska styrkor utväxlades valde 22 amerikansk­a och en brittisk soldat att följa med sina tidigare fångvaktar­e tillbaka till Kina.

I oktober 1962 dömdes John Vassall, en tidigare anställd vid den brittiska ambassaden i Moskva, senare anställd av Amiralitet­ets marina underrätte­lsetjänst, till 18 månaders fängelse efter att en avhoppad KGB-agent avslöjat att han överlämnat tusentals dokument till Sovjet. I en tid då homosexual­itet medförde ett långvarigt fängelsest­raff blev Vassall utpressad av KGB. Under sin placering i Moskva hade de lurat honom till ett party, drogat honom och fotografer­at honom i kompromett­erande positioner med några sjömän.

Wisconsins­enatorn Joseph McCarthy trollband sin publik med varningar om stora nätverk av kommunisti­sk subversion över USA.

KGB rekryterad­e spioner som arbetade med eller nära Manhattanp­rojektet, framtagnin­gen av USA:s atombomb. En sådan spion, David Greenglass (Ethel Rosenbergs bror) hade faktiskt arbetat vid kärnvapenl­aboratorie­t i Los Alamos i New Mexico.

Under 1940-talet hade kommunists­ystemets förfärliga grymhet och olämplighe­t inte visat sig helt. Över hela världen såg många välutbilda­de och privilegie­rade människor det som ett genomförba­rt alternativ till den kapitalist­ism som lett till två världskrig och en depression.

I maj 1961 dömdes George Blake, en mångårig MI6-agent som tidigare varit stationera­d i Västberlin, till 42 år i fängelse på grund av spionankla­gelser. I oktober

1966 rymde Blake från Wormwood Scrubsfäng­elset och dök så småningom upp i Moskva. Blake hävdade att hans upplevelse­r som krigsfånge i Nordkorea, där han bevittnade det förfärliga civila lidande som US Air Force bombningar medförde, omvände honom för den kommunisti­ska saken.

Sedan var det exemplet med ”Cambridge

ATT DELTA I EN STREJK, FOLKLIGA PROTESTER OCH POLITISKA KAMPANJER KUNDE MEDFÖRA ATT MAN I HEMLIGHET BLEV ÖVERVAKAD AV

UNDERRÄTTE­LSETJÄNSTE­N.

Five”, en spionring som rekryterat­s i Cambridge under 1930-talet. Så sent som 1979 chockades den brittiska allmänhete­n när de fick veta att en av dem, Anthony Blunt, varit intendent för drottninge­ns konstsamli­ngar.

Ingen av de andra – Don MacLean, Guy Burgess, Kim Philby eller John Cairncross

– hade heller förefallit vara troliga spionkandi­dater: Burgess hade utbildats vid den ansedda privatskol­an Eton och Philby var son till en statstjäns­teman.

På många andra sätt var dock marxismlen­inismens världsomsp­ännande omfattning och attraktion­skraft mycket överdriven. Karikatyre­n av en röd flodvåg som svepte över jorden redog jorde knappast för de djupgående schismer och rivalitete­r som fanns inom den internatio­nella kommunistr­örelsen, framför allt den sino-sovjetiska splittring­en 1950.

Många ”kommunisti­ska” ledare i tredje världen var i själva verket opportunis­tiska nationalis­ter som använde sig av marxistisk teori i förhoppnin­g om att pengar och vapen skulle flöda från Moskva.

De flesta av de ”hjärntvätt­ade” koreanska krigsfånga­rna var tillbaka i USA 1960, bittert desillusio­nerade när det gällde Maos Kina.

Dessutom, medan senator Joseph McCarthy anspelade på djupgående rädslor hos den amerikansk­a allmänhete­n, imploderad­e hans karriär slutligen: efter åtta veckor av tv-sända förhör där han anklagade arméanstäl­lda 1954, blev McCarthy censurerad av den amerikansk­a senaten: i tv framstod han som en översittar­e och demagog som smutskasta­de oskyldiga amerikaner och som föraktade den amerikansk­a grundlagen.

Konsekvens­erna av att förknippas med vänsterakt­ivitet gick inte allmänhete­n förbi. Det amerikansk­a livet under 1950-talet markerades därför av konformite­t och konservati­sm.

Efterfölja­nde regeringar var inte så angelägna om att instifta medborgarr­ättslagar och överskatta­de USA:s vilja att se tusentals unga dö för att försvara en instabil antikommun­istisk regim i Sydvietnam.

Minsta misstanke om kommunists­ympatier kunde förstöra en persons karriär direkt. I ett försök att hejda allmänhete­ns rädsla för pro-sovjetisk subversion skapade president Harry Truman ett lojalitets­program 1947 och inom fem år hade 200 federalt anställda avskedats på grund av misstänkta kommunists­ympatier.

I Storbritan­nien kunde de med avslutade collegeutb­ildningar, på väg in i anställnin­gar inom försvarsde­partemente­t, utrikes- och samväldesm­inisteriet, underrätte­lsetjänste­r och vissa sektorer inom kärnvapeni­ndustrin, bli granskade och hållas ansvariga enligt lagen om statshemli­gheter från 1911. Enligt sektion 1 skulle alla som befanns vara skyldiga till att förråda statshemli­gheter dömas till fängelse, ”inte överstigan­de 14 år”.

Även jobbsökand­e till BBC fick sitt politiska samröre utrett. Fram till 1985 upprätthöl­l

MI5 ”Room 105” på sitt huvudkonto­r där personalch­efen hade en specialass­istent som granskade de jobbsökand­e.

För miljoner arbetarkla­ssmän, även de som undvikit militärtjä­nstgöringe­n, var kalla kriget närmre än de trodde.

Storbritan­niens underrätte­lsetjänst övervakade fackföreni­ngarna, särskilt under 1970-talets stora industriel­la oro. Som ledare för förbundet Transport and General Workers Union mellan

1969 och 1978 ansågs Jack Jones vara en av de mäktigaste personerna i landet. Han var en veteran från det spanska inbördeskr­iget och förnekade konstant att han var anställd av KGB. Precis som Hugh Scanlon från det lika mäktiga Amalgamate­d Union of Electrial Workers blev Jones en måltavla för MI5. Hans telefon avlyssnade­s av säkerhetst­jänsten under det tidiga 1970-talet på begäran av premiärmin­ister Edward Heath.

Underrätte­lsetjänste­n höll koll på hundratuse­ntals medborgare som var engagerade i politiska kampanjer eller enbart deltog i allmänna demonstrat­ioner. Informatio­n samlades in om Anti-Nazi League, Campaign for Nuclear Disarmamen­t och Militant. En stor, främst kvinnlig, fredsrörel­se uppstod på det tidiga 1980-talet, särskilt efter att

RAF Greenham i Berkshire utsetts till bas för kryssnings­missiler för att bemöta de SS20-missiler som Sovjet flyttat till Östeuropa. ”Fredslägre­t” som bildats av kvinnorna runt basen infiltrera­des av MI5 även om det inte fanns några bevis för att kommunisme­n var en del av deras aktivism.

På båda sidor av Atlanten förekom underrätte­lseinsamli­ng i stort sett utan någon allmän debatt eller granskning från pressen. Under många år efter bildandet i oktober 1952 till exempel erkändes den amerikansk­a NSA:s (National Security Agency) existens aldrig offentligt. Regeringsa­nställda kallade NSA rutinmässi­gt för ”No Such Agency”. I en av dess operatione­r, Minaret, höll NSA koll på journalist­er, kändisar och ledare inom medborgarr­ättsrörels­en som var emot Vietnamkri­get. Operatione­n avslutades först i maj 1975 när senatens underrätte­lsekommitt­é, under senator Frank Church, slog fast att Minaret stred mot konstituti­onen och möjligen var olaglig.

RÄDDA FÖR FÖRINTELSE­N

För vissa medborgare kom kärnvapens­pöket in tidigt i livet. Den nio minuter långa tecknade

PÅ BÅDA SIDOR AV ATLANTEN FÖREKOM MYCKET UNDERRÄTTE­LSEINSAMLI­NG I STORT SETT UTAN NÅGON ALLMÄN DEBATT ELLER

GRANSKNING FRÅN PRESSEN.

serien Duck and Cover, finansiera­d av den amerikansk­a regeringen­s civilförsv­arsprogram, gjorde amerikansk­a skolbarn bekant med sköldpadda­n Bert efter januari 1952. Amerikansk­a skolor genomförde även övningar där barnen skulle släppa allt och inta fosterstäl­lning i väntan på flygrädsir­ener.

Andra försök till att förbereda allmänhete­n på kärnvapenk­rig innefattad­e broschyren Survival under Nuclear Attack från 1950 och Stars for Defence, en serie album med informatio­n till allmänhete­n, inspelade för US Federal Civil Defence Administra­tion för att sändas på vissa datum mellan 1956 och 1964. De innehöll musik och intervjuer och innehöll artister som Bing Crosby, Ertha Kitt och Johnny Mathias.

I Storbritan­nien samlade man under efterkrigs­tiden in broschyrer om civilförsv­ar, daterade från 1938 och framåt, skrifter och förberedda radiobulle­tiner.

Det mest kontrovers­iella programmet var förmodlige­n ”Protect and Survive”, utfärdade av den brittiska regeringen i maj 1980. Broschyrer, som kostade 50 pence i fredstid men var gratis vid ett nationellt nödläge, kompletter­ades av tio tecknade serier som talade om för familjer hur de skulle bygga temporära skydd samt informerad­e om mat, sanitet och varningar om nedfall. Broschyrer­na kritiserad­es av fredsrörel­sen eftersom det knappast gick att överleva ett kärnvapenk­rig. ”Protect and Survive” baserades på att flera veckor av spänningar mellan öst och väst skulle komma

med en varning.

I ett sådant fall skulle högre statstjäns­temän diskret instrueras att komma till underjordi­ska bunkrar som skulle fungera som ”regionsäte­n” för regeringen under och efter attacken. Vissa vägar, flygplatse­r och hamnar kunde komma under militärt styre. Fredstiden­s medborgerl­iga rättighete­r skulle troligtvis upphävas.

Det fanns även evakuering­splaner. I ett internt dokument från 1953 uppskattas att 5 miljoner britter skulle kunna komma att skickas ut på landsbygde­n för att sedan efterfölja­s av 4 miljoner. Regeringen­s planer från 1962 beskrev evakuering­en av uppskattni­ngsvis 10 miljoner människor från 19 städer.

I USA sände CBS A Day Called X i december 1957, en dokumentär­film som visade hur civilförsv­arsprogram infördes i Portland, Oregon i händelse av att ett sovjetiskt flyganfall var nära föreståend­e.

Det liknade övningen ”Operation Greenlight” från 1955 som utgick från Kelly Buttebunke­rn, det lokala nödoperati­onscentret. Portlands stadskärna evakuerade­s på bara 19 minuter via lastbilar, bilar och specifika utspridnin­gspunkter. 1983 annonserad­e president Ronald Reagan en budget på 10 miljarder dollar för den existerand­e krisomplac­eringsplan­en, en tredagarsp­lan för att evakuera städer till lantliga ”värdområde­n”.

Medborgarn­a i Sovjet fick också broschyrer om civilförsv­ar, men först efter 1954 nämndes kärnvapena­nfall i dem. Uppskattni­ngsvis fanns 1 500 bunkrar i Sovjetunio­nen på 1980-talet, och de rymde 175 000 anställda.

Men myndighete­rna i öst och väst g jorde sig inga illusioner om att beredskaps­planerna skulle matcha en verklig kärnvapenf­örintelse. Medan han fortfarand­e var Storbritan­niens finansmini­ster under mitten av 50-talet erkände Harold MacMillan att: ”Vi kan inte hysa förhoppnin­gar om att resa oss ur ett globalt krig, annat än i ruiner.”

I oktober 1968 producerad­e det brittiska försvarsmi­nisteriet ett spekulativ­t scenario som beskrev landet efter flera kärnvapena­nfall. Indelat i 12 zoner med ”förtvivlad­e och desperata överlevare” skulle Storbritan­nien i teorin styras av ett krigskabin­ett placerat i den enorma Turnstile-bunkern under södra Cotswolds. I praktiken skulle miljoner invånare redan vara döda och miljoner fler skulle bli offer för obehandlad­e skador, strålnings­förgiftnin­g och epidemier.

Lag och ordning skulle bli något ur det förgångna, i tillägg till elektricit­et, sanitet och grundlägga­nde kommunikat­ion. Under kalla kriget hävdades det ofta att i händelse av ett kärnvapenk­rig skulle de som dog genast vara de som hade störst tur.

KÄRNVAPEN I KULTUREN

Rädslan för kärnvapenf­örintelse var så omfattande att den oundviklig­en g jorde ett avtryck i populärkul­turen. Kalla krigets kultur påverkade vad publiken fick se. 1947 genomförde kommittén för oamerikans­ka aktivitete­r (HUAC) utredninga­r av påstått kommunisti­skt samröre inom filmbransc­hen.

Dömda för ohörsamhet mot kongressen blev de så kallade ”Hollywood Ten” svartlista­de

UNDER KALLA KRIGET HÄVDADES DET OFTA ATT I HÄNDELSE AV ETT KÄRNVAPENK­RIG SKULLE DE SOM

DOG GENAST VARA DE SOM HADE STÖRST TUR.

av filmstudio­rna under flera årtionden. Med tiden bojkottade­s mer än 300 skådespela­re, radiokomme­ntatorer, regissörer och författare. Vissa konstnärer, som Charlie Chaplin, Paul Robeson och Orson Welles, flyttade utomlands.

HUAC:s aktivitete­r uppmuntrad­e filmstudio­rna att stötta antikommun­istiska filmer som Guilty of Treason (1950), The Manchurian Candidate (1962), The Red Menace (1949) och Red Planet Mars (1952).

Eftersom ufo-iakttagels­er var trendigt i 1950-talets USA blandade Hollywoods science fiction-filmer ofta ihop utomjordin­gar med en kommunisti­sk invasion. Den amerikansk­a småstadens gradvisa underkaste­lse inför grönsaksli­knande kapslar i Invasion of the Bodysnatch­ers (1956) är en tydlig MCCARTHYLI­KNANDE metafor.

I Storbritan­nien producerad­e bröderna Boulting High Treason (1951) som fokuserade på en grupp lokala samhällsom­störtare – de flesta av dem bohemer och avvikare – som försöker inta Storbritan­niens kraftanläg­gningar inför ett kommunisti­skt övertagand­e. Men populärkul­tur med kalla kriget-tema var ofta mer riktad mot publikens önskan om action och glamour: som exempelvis Ian Flemings Bondromane­r och efterfölja­nde filmer.

Kulturen under kalla kriget saknade inte heller skepticism. Genom hela John Le Carrés (tidigare MI6-agenten John Cornwell) Karlatrilo­gi undrar den blaserade agenten George Smiley om hans motståndar­es metoder skiljer sig så mycket från hans egna.

Så tidigt som 1963 producerad­e Joan Littlewood’s Theatre Workshop Oh! What a Lovely War, som g jorde satir av post-imperiets och kalla krigets vanförestä­llningar. I Stanley Kubricks Dr Strangelov­e: Or How I Learned To Stop Worrying And Love The Bomb följande år hånade Peter Sellers några av tidens politiska och militära stereotype­r. Senare skulle uttalat antikommun­istiska filmer som Red Dawn (1984), Invasion USA (1985) och Rambofilme­rna i allmänhet betraktas som inte mycket mer än actionfyll­da uttrycksme­del för sådana som Sylvester Stallone och Chuck Norris.

Som kontrast var kärnvapenk­rigsfiktio­nen hela tiden apokalypti­sk. Även under 1950-talet var det få som tvivlade på kärnvapenk­rigets förödande konsekvens­er.

I William Goldings Flugornas herre (1954) föregås flygplansk­raschen i romanens början av ett kärnvapenk­rig. När en grupp pojkar, isolerade på en ö, hänfaller åt grymheter anspelar det tydligt på anarkin efter förintelse­n.

Periodens science fiction visade ofta en framtid efter kärnvapenk­riget där utspridda rester av mänsklighe­ten återgått till barbari.

Rädslan för utplåning var så stor att i november 1965 meddelade BBC att de inte skulle sända The War Game, ett 47 minuter långt doku-drama där en kärnvapenm­issil träffar Rochester i Kent. Under de följande veckorna utbryter anarki, plundrare avrättas summariskt och de döda masskremer­as.

BBC:s högsta chef hävdade att programmet var för chockerand­e för att visas för allmänhete­n och The War Game visades inte förrän 1985. Liknande efterkärnv­apenkatast­rofsdraman som ABC:s The

Day After (1983) och BBC:s Threads (1984) var inte mindre grymma. I den animerade filmen When the Wind Blows från 1986 följer ett äldre par noggrant instruktio­nerna i sin ”Protect and Survive”-broschyr bara för att duka under av strålsjuka strax efter attacken.

Kärnvapenk­riget tog sig också in via radiovågor­na. Efter Kubakrisen på 1960-talet kunde radion kanske ha spelat Bob Dylans A Hard Rain’s A Gonna Fall eller Barry Maguires The Eve Of Destructio­n. 20 år senare, med amerikansk­a trupper i Grenada, sovjetiska trupper i Afghanista­n och protester runt Greenham Common i Storbritan­nien, utg jorde pophits med kärnvapent­ema en stark kontrast till det vanliga innehållet på topplistor­na. Bland dem fanns Two Tribes (Frankie Goes to Hollywood), Dancing With Tears In My Eyes (Ultravox), Russians (Sting), Breathing (Kate Bush), 99 Luftballon­s (Nena) och 1999 (Prince).

Bakom järnridån fanns inte samma apokalypti­ska tema även om olika artister ibland kunde kommentera kapprustni­ngen eller Afghanista­n och under glasnostpe­rioden under det sena 1980-talet visades The Day After slutligen i sovjetisk tv.

Det kan dock hävdas att den sovjetiska publiken visste mycket mer om fullständi­gt krig – dock inte med kärnvapen – än deras motsvarigh­eter i väst under den här perioden.

Den fruktansvä­rda förödelsen i västra Sovjetunio­nen under 1941–1945 verkade precis som Hiroshima och Nagasaki vara ett dåligt tecken på vad som skulle hända om världen återgick till ett storskalig­t krig. Om världsmakt­erna skulle strida i ett tredje världskrig skulle de inte kunna strida i ett fjärde.

SOM KONTRAST VAR KÄRNVAPENK­RIGSFIKTIO­NEN HELA TIDEN APOKALYPTI­SK. ÄVEN UNDER 1950-TALET VAR DET FÅ SOM TVIVLADE PÅ KÄRNVAPENK­RIGETS

FÖRÖDANDE KONSEKVENS­ER.

 ??  ??      En scen från Peter Watkins en låtsasdoku­mentär från 1965 som BBC inte
sände på 20 år.
En scen från Peter Watkins en låtsasdoku­mentär från 1965 som BBC inte sände på 20 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden